STORE ØDELEGGELSER: Parlamentsmedlem Utku Mahmut Tanal viser ødeleggelsene på parlamentsbygget i Ankara, via Periscope. Parlamentet ble bombet under kuppforsøket. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Kuppforsøket i Tyrkia: Slik ser parlamentet i Ankara ut nå

Tyrkias EU-minister delte bilder på Twitter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyrkias EU-minister, Ömer Çelik, har på Twitter delt en rekke bilder av det som skal være parlamentsbygningen i landets hovedstad Ankara.

En del av kuppforsøket, som ifølge myndighetene ble gjort av en utbrytergruppe i det tyrkiske militæret, var rettet mot parlamentet.

Bildene viser helt klart og tydelig hvor skadet deler av bygningen er.

Dører har falt ut av dørkarmene, ruter er knust og hele etasjer er nærmest i ruiner etter det som trolig har vært eksplosjoner.

Bildene bekrefter i så måte meldinger som har kommet i løpet av natta: at kuppsoldatene har - med ulike midler - gått til angrep på bygningen.

En av meldingene sa sågar at et militærhelikopter med kuppvennlige soldater om bord, skal ha beskutt bygningen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STRØDD: Det som ser ut til å være glasskår ligger strødd utover et av gulvene inne i parlamentsbygningen. Foto: Privat
STRØDD: Det som ser ut til å være glasskår ligger strødd utover et av gulvene inne i parlamentsbygningen. Foto: Privat Vis mer

Stridsvogner

Tyrkisk fjernsyn viste sent fredag kveld bilder av stridsvogner utenfor Atatürk flyplass i Istanbul. Samtidig fløy kampfly lavt over hovedstaden Ankara, der øyenvitner også meldte om skyting.

Både Bosporos-brua og Faith Sultan Mehmet-brua i Istanbul skal være helt eller delvis stengt.

Klokka 21.45 fredag kveld kom en rekke meldinger om skyting og militære kampfly i Tyrkias hovedstad Ankara.

- Kommer ikke til å tillate at de lykkes

Kort tid etter de første meldingene gikk statsminister Binali Yildirim ut på TV og sa at det dreide seg et forsøk på statskupp.

- Vi anser dette som et opprørsforsøk. Vi kommer ikke til å tillate at de (utbrytergruppa journ. anm) lykkes, sa statsminister Yildrim.

- Tyrkia vil aldri tillate «initiativ som bryter demokratiet», sier han videre og lovte at gjerningsmennene ville betale en høy pris.

Ifølge nyhetsbyrået AFP ble landets øverste militære general som gissel.

Stridsvogner tok stilling ved flyplassen

Etter at kuppforsøket var et faktum, tok stridsvogner oppstilling utafor Atatürk flyplass i Istanbul. Like etter landet to norske småbarnsfamilier på flyplassen. De ante ikke at landet de skulle mellomlande i, var utsatt for et kuppforsøk.

Etter hvert kom også et stort antall demonstranter til flyplassen. Bilder tatt i løpet av natta viser jublende mennesker som omringer stridsvognene. En stor folkemengde kom seg også ut på flyoppstillingsplassen og tok imot president Recep Tayyip Erdogan da han landet på Atatürk sent på natten.

Erdogan var på familieferie sør i landet da kuppet startet.

Da han kom til Istanbul, sa han at planen var å reise videre til hovedstaden Ankara.

Han lovet å slå hardt ned på dem som prøvde å styrte ham og varslet at kuppmakerne «vil betale en høy pris for sitt svik».

MILITÆRKUPP: Det tyrkiske militæret sier de har tatt over makten i landet, melder Reuters. Video: CNN Vis mer