OPPTØYER: Store opptøyer har brutt ut i Venezuela. Dagbladets korrespondent Vegard Kvaale oppsummererer det som har skjedd. Video: Vegard Kvaale Vis mer

Venezuela:

- Kuppforsøket mislyktes

Flere timer etter at kuppforsøket i Venezuela startet, uttalte president Nicolás Maduro at det har mislyktes - mens Guaidó oppfordrer til nye masseprotester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Siden tirsdag har Venezuela stått midt i et kaotisk kuppforsøk anført av opposisjonsleder Juan Guaidó. Målet er å styrte president Nicolás Maduro og hans militærregime.

Opptøyene brøt ut da Guaidó tirsdag publiserte en video hvor han oppfordret landets soldater til å vende presidenten ryggen. Natt til onsdag, norsk tid, gikk Guaidó på ny ut på Twitter og oppfordret til nye masseprotester, ifølge AP.

Guaidó har støtte fra USA og 53 andre land, og har fått med seg væpnede soldater som støtter ham.

Erklærer seier

Kort tid etter Guaidós siste oppfordring, gikk president Maduro direkte på riksdekkende tv og snakket for første gang til offentligheten siden kuppforsøket startet.

Omringet av toppolitikere og forsvarstopper erklærte han at kuppforsøket var mislykket, ifølge The Guardian.

Han sa blant annet at Venezuela aldri vil overgi seg til «imperialistiske styrker», at hans regjering vil fortsette å lede landet og at regime har besvart kuppforsøket med «nerver av stål, maksimal ro og effektive handlinger».

Videre sa Maduro at ledere av kuppforsøket avhøres.

- Dette kan ikke gå ustraffet. Alle involverte må overgi seg, sa han.

- Maduro overtalt

Like før midnatt melder CNN at USAs utenriksminister Mike Pompeo har uttalt at president Maduro forberedte seg på å forlate Venezuela, men ble overtalt av Russland til å ikke gjøre det.

Pompeo hevdet at Maduro var klar til å dra til Cuba.

- Han hadde et fly klart, og var forberedt på å forlate Venezuela denne morgenen, slik vi forstår det. Og Russland ba ham om å bli værende, uttaler Pompeo ifølge CNN.

I Maduros tv-sendte tale avviste Maduro at han var klar til å forlate Venezuela.

KUPPFORSØK: Demonstranter til støtte for kuppforsøket i Venezuela blir på denne videoen meid rett ned av et militært kjøretøy. Video: Noticias Caracol Vis mer

Avviser Trumps påstander

Også president Donald Trump har kastet seg inn i kampen.

I en Twitter-melding tirsdag kveld, norsk tid, anklaget han Cuba for å bistå Venezuela militært for å støtte president Maduro.

Videre truet Trump med å innføre handelsboikott «sammen med sanksjoner på høyeste nivå» mot Cuba dersom øystaten ikke trekker sine militære styrker tilbake.

Cubas utenriksminister avviser Trumps påstander på det sterkeste.

- USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton er en patologisk løgner som feilinformerer Donald Trump. Det er ingen kubanske tropper i Venezuela. Det er heller ingen kubanere som tar del i militæroperasjoner eller sikkerhetsoperasjoner der, skriver han på Twitter.

Minst 71 skadd

På tross av at FNs generalsekretær António Guterres har oppfordret alle parter i konflikten til å unngå vold, har vi sett et pansret kjøretøy kjøre inn i en folkemengde, hvorpå demonstrantene svarte med å kaste brannbomber.

Like før midnatt norsk tid melder CNN at 71 personer er fraktet til sykehus for å motta behandling etter tirsdagens sammenstøt ved militærflybasen La Carlota i Caracas.

43 hadde skuddskader fra gummikuler, 22 var påført kroppsskade, tre hadde pusteproblemer, to var skutt med skytevåpen og en svimet av, opplyser administrerende direktør Maggia Santi ved helsesenteret Salud Chacao i Caracas til CNN.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer