Kupplederne lover å ikke skade Malis ledere

Lover å overlate de tidligere makthaverne uskadde til domstolene i landet.

TOK MAKTEN: Representanter for opprørerne på malisk TV, der de erklærte at de har tatt makten i det afrikanske landet. Foto: MALI TV / REUTERS / SCANPIX
TOK MAKTEN: Representanter for opprørerne på malisk TV, der de erklærte at de har tatt makten i det afrikanske landet. Foto: MALI TV / REUTERS / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kupplederne i Mali lover å overlate de tidligere makthaverne uskadde til domstolene i landet.

- De er i god behold. Vi kommer ikke til å røre et hår på hodet deres. Jeg vil overlate dem til domstolene, slik at Malis folk får vite sannheten, sier en talsmann for kuppmakerne, kaptein Amadou Sanogo.

Flere statsråder skal være i kuppmakernes varetekt, men det er uklart hvor mange fanger de har tatt.

President Amadou Toumani Touré har angivelig søkt tilflukt i en militærforlegning der han voktes av lojale medlemmer av presidentgarden, mens kuppmakerne har tatt kontroll over presidentpalasset.

Misnøye Bakgrunnen for kuppforsøket er misnøye med regjeringens innsats for å bekjempe opprørere fra tuaregfolket i den nordlige delen av landet.

Malis forsvar teller bare 7000 soldater, og det er uklart hvor mange av dem som slutter opp om kuppmakerne.

Mens kuppmakerne forsøker å få full kontroll i hovedstaden, rykker tuaregopprørere fram gjennom ørkenen i nord.

Tuaregoffensiv En offiser i byen Kidal forteller at tuaregene i geriljagruppen MNLA har overtatt en militærleir 10 mil unna, etter at regjeringshæren ble nødt til å trekke seg tilbake. Mye tyder på at opprørerne forsøker å utnytte forvirringen som har oppstått i kjølvannet av kuppforsøket.

- Det finnes ikke lenger noe militært lederskap. Opprørerne kommer til å overta byene i nord, sier en kilde i byen Timbuktu.

Uroen nord i Mali har forverret seg etter den vestlige militæraksjonen i Libya, som endte med at diktatoren Muammar Kadhafi ble styrtet. Årsaken er at tuareger som tidligere jobbet som leiesoldater i Libya, nå har vendt tilbake til hjemlandet Mali og sluttet seg til MNLA.

(NTB)