FLYKTET TROLIG I DETTE FARTØYET: Et tyrkisk helikopter av typen Blackhawk tok i natt av fra Alexandroupolis flyplass i det nordlige Hellas. Helikopteret er trolig det samme som tok 8 soldater til landet. Hellas har sagt at de kommer til å gi tilbake helikopteret til Tyrkia, men at de vil vurdere soldatenes asylsøknader. Foto: Giannis Moιsiadis/InTime News via AP
FLYKTET TROLIG I DETTE FARTØYET: Et tyrkisk helikopter av typen Blackhawk tok i natt av fra Alexandroupolis flyplass i det nordlige Hellas. Helikopteret er trolig det samme som tok 8 soldater til landet. Hellas har sagt at de kommer til å gi tilbake helikopteret til Tyrkia, men at de vil vurdere soldatenes asylsøknader. Foto: Giannis Moιsiadis/InTime News via APVis mer

Kuppmakere ble asylsøkere: Åtte soldater flyktet med helikopter fra Tyrkia til Hellas

Erdogan lover hevn over kuppsoldater, men blir nektet utlevering av Hellas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag kveld kom meldingene om skudd, bomber og flyangrep i Tyrkia.

Utover natta meldte regjeringen at landet hadde blitt utsatt for et kuppforsøk, hvorpå president Recep Tayyip Erdogan lovet hevn.

- Oppdraget med å fjerne «forræderske elementer» allerede er i gang, sa Erdogan samme natt som regjeringen slo tilbake det de selv kaller utbrytergrupper fra den tyrkiske hæren.

Samtidig skal han også ha bedt parlamentet om å vurdere dødsstraff for de som utførte kuppforsøket.

KUPPFORSØKET: Militære styrker prøvde å ta over makten i Tyrkia. President Erdogan sitter fortsatt med makten. Dette er en oversikt over hva som har skjedd i Tyrkia. Video: CNN/Reuters/Scanpix/Storyful/AP. Vis mer

Fløy over havet

Den skjebnen forsøkte åtte soldater å unngå natt til søndag.

Soldatene har, ifølge den tyrkiske avisa Zaman, søkt asyl i landet etter å ha flydd over Egeerhavet med et stridshelikopter.

Ifølge Zaman, så skal de åtte ha fått beskjed om at de kom til å få søknadene sine behandlet.

Dette på tross av at den tyrkiske regjeringen har bedt om å få dem utlevert, ifølge Associated Press.

Arrestert 2800 personer

Soldatene skal ha vært med på det påståtte kuppforsøket som ble avverget igår natt.

Tyrkia har meldt at de har arrestert minst 2800 personer i forbindelse med hendelsene som rammet hovedstaden Ankara særlig tungt.

Over 100 soldater som deltok i kuppforsøket skal også være drept, et tall som føyer seg inn i myndighetenes dødstall på 265 personer.

Mange av disse døde i forbindelse med sammenstøt mellom kuppsoldater og demonstranter.

Det ble åpnet ild mot sivile i flere deler av landet, derimot i form av helikopterangrep på Bosporos-broene - et viktig knutepunkt mellom den asiatiske og den europeiske delen av Tyrkia.

- Mishandlet soldater

Flere tyrkiske medier melder også om at kuppsoldater ble mishandlet av demonstranter.

En video, tilsynelatende tatt på en av broene over Bosporos-stredet i Istanbul, viser en soldat som ligger på bakken dekket i blod.

– Vi har drept fire, nå dreper vi den femte, din hund, sier personen som er bak kamera på tyrkisk.

Et annet sted skal en flokk demonstranter ha kuttet strupen på en soldat, ifølge den tyrkiske avisen Sozcu, en avis med tette bånd til hæren, skriver NTB.

Disse opplysningene er ikke bekreftet fra offisielt hold.