Kuppmakere fikk hjelp fra USA

I dagene før kuppet i Venezuela møtte kuppmakerne representanter for Bush-administrasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ledende representanter for Bush-administrasjonen møtte Venezuelas kuppmakere flere ganger før Hugo Chavez ble styrtet. Alle var enige om at den lovlig valgte presidenten måtte fjernes.

Men det kommer motstridende utsagn om hvilke signaler Washington sendte til kuppmakerne i Caracas. Enkelte sier det ble understreket at Chavez kunne fjernes på forfatningsmessig korrekt måte, for eksempel gjennom en folkeavstemning, skriver avisen The New York Times.

- Representanter for kuppmakerne kom til Washington for å uttrykke sin mistillit til Chavez. Vårt budskap var klart: Det finnes grunnlovsmessige måter å fjerne ham på, og vi pekte ikke på noen bestemt erstatter, heter det.

Men en talsmann for Pentagon har en mindre bastant versjon.

- Vi forsøkte ikke å fraråde et kupp. Vi sendte uformelle signaler til Venezuela om at vi ikke likte Chavez, sier talsmannen. Han avviser at det ble tilbudt våpen og aktiv støtte til å felle Chavez.

Torn i øyet

Chavez har i lang tid vært en torn i øyet på regjeringen i Washington med sin positive holdning til Cuba og Fidel Castro, og sine nære bånd til Libya og Irak.

Like etter at Chavez var avsatt, uttalte pressetalsmannen i Det hvite hus, Ari Fleischer, at Bush-administrasjonen var svært tilfreds med at den venezuelanske presidenten var fjernet.

- Chavez-regjeringen forsøkte å kneble folkets vilje, noe som førte til en uholdbar situasjon, og som igjen ledet til at Chavez måtte gå av, sa Fleischer.

USAs holdning står i klar kontrast til de latinamerikanske landene, som sto sammen i å fordømme kuppet.

Om president George W. Bush og hans rådgivere visste om kupplanene eller ikke, kan være usikkert. Men USA reagerte langsomt og ville ikke engang innrømme at et kupp hadde funnet sted.

- Det som er skjedd i Venezuela er ikke et kupp, men et regjeringsskifte, var Fleischers karakteristikk sist helg. Selv om Bush-administrasjonene offisielt benekter enhver befatning med kuppet, så var det tydelig skuffelse å spore da Chavez var gjeninnsatt søndag.

Kritikk av Bush

Grupper som er kritiske til Bush-administrasjonene håndtering av krisen i Venezuela sier regjeringen var svært raskt ute med å erklære sin støtte til forretningsmannen Pedro Carmona Estanga, som etterfølger til Chavez.

Og en talsmann for det demokratiske partiet har opplyst at Det hvite hus kontaktet Kongressen allerede fredag for å informere om Chavez' avgang. Da var det ennå høyst uklart hva som var skjedd i Venezuela.

En representant for Bush-administrasjonen understreket mandag at mer konservative krefter i den amerikanske regjeringen kan ha gått på limpinnen i sin iver etter å erklære Chavez for avsatt - lenge før støvet hadde lagt seg i Caracas.

- Folket i Venezuela har sendt et klart budskap til Chavez om behovet for demokratiske reformer. Det er et signal som Chavez bør ta alvorlig og han bør nå rekke ut en hånd til alle demokratiske krefter i landet, sier Fleischer.

Det er nettopp hva Chavez har sagt han vil gjøre.

Lobbyvirksomhet

Fremtredende talsmenn for Bush-administrasjonen sier at folk fra Chavez-fiendtlige grupper jevnlig besøkte Washington uten å be om direkte amerikansk støtte til et kupp, og at ingen slik støtte ble tilbudt.

Men en amerikansk diplomat understreker at Chavez var så opprørt over denne lobbyvirksomheten fra sine motstandere, at han sendte sine egne folk til Washington for å presentere sin versjon av utviklingen i Venezuela.

Da Chavez var gjeninnsatt som president søndag, etter to dagers husarrest, var Bush-representantene raskt ute med å legge hele skylden for det som var skjedd på Chavez selv.

Det ble understreket at militære styrker som var lojale overfor presidenten hadde skutt mot ubevæpnede sivile og såret mer enn 100 demonstranter. Like før kuppet var det store demonstrasjoner i Caracas i forbindelse med en arbeidskonflikt i oljeselskapet Petroleos de Venezuela.

Venezuela er en USAs viktigste oljeleverandører. Problemer for oljeforsyningene blir fulgt med argusøyne av amerikanske myndigheter.

(NTB)

<B>CHAVEZ TILBAKE IGJEN: Etter to døgn kunne president Hugo Chavez returnere som president igjen i Venezuela.
<B>BUTIKKEN STENGT: Men demonstrantene fikk likevel sagt hva de mente om kuppet i Venezuela. Nå avsløres det at USA kan ha hatt en rolle i kuppforsøket.
<B>I BRANN: Brannen i dette kjøpesenteret blusset opp igjen i går kveld etter at presidenten var gjeninnsatt.
<B>POLITI MOT OPPRØRERE: Gateopptøyene i Venezuela er ikke over selv om presidenten er tilbake. Her skyter politiet mot opprørere i gatene i går kveld.