Kuppmakeren kapitulerer

Presset av økonomisk blokkade og opprørere på offensiven: Juntaen i Mali gir etter.

HAR TAPT: Juntaleder Amadou Sanogo gir fra seg makten etter massivt press både fra naboland og opprørere. Foto: AFP/ISSOUF SANOGO/NTB-Scanpix
HAR TAPT: Juntaleder Amadou Sanogo gir fra seg makten etter massivt press både fra naboland og opprørere. Foto: AFP/ISSOUF SANOGO/NTB-ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kuppmakterne i Mali har gått med på å trekke seg fra makten, melder Al Jazeera. Sent fredag kveld ble en avtale mellom kuppleder Amadou Sanogo og en rekke Vest-Afrikanske land annonsert på malisk statsfjernsyn.

Presset av blokkade Juntaleder Sanogo skal nå overlevere makten til Diouncounda Traore, lederen for det maliske parlamentet, som har fått i oppgave å organisere et nyvalg.

Avtalen om å overføre makten til parlamentet kommer få dager etter at en rekke Vest-Afrikanske land innførte økonomisk blokkade av det afrikanske ørkenlandet. Blokkaden var en reaksjon på statskuppet til Amadou Sanogo og den maliske juntaen, og er nå opphevet.

Det er ECOWAS, organisasjonen for økonomisk samarbeid i Vest-Afrika, som har fått avtalen i stand. Avtalen innebærer også amesti for kuppmakerne.

Tuareg-trusselen En annen viktig grunn til at kuppmakerne har gått med på gi fra seg makten er tuareg-opprøret i Nord-Mali, ifølge BBC. Tuaregene har siden januar vært i krig med den maliske staten, og erklærte natt til fredag uvhengighet for tuareg-staten Azawad.

Nå skal ECOWAS være i ferd med å organisere en unnsetningsstyrke som skal stabilisere Mali, og hindre at tuaregene tar seg videre sørover.

NYTT LAND: Fredag kredve tuareg-opprørerne uavhengighet for landet «Azawad», altså Nord-Mali. Kart: Google Maps / Dagbladet
NYTT LAND: Fredag kredve tuareg-opprørerne uavhengighet for landet «Azawad», altså Nord-Mali. Kart: Google Maps / Dagbladet Vis mer

Franske myndigheter skal støtte til denne styrken, men signaliserer også at det er på tide å innlede samtaler med opprørerne, melder Reuters.