Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kuppmakerne har planene klare for Thailand

Ny regjering om to uker. Ny grunnlov om ett år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagen etter det blodløse statskuppet i Thailand sier kuppmakerne med general Sonthi Boonyaratglin i spissen at de skal overlate makten til andre.

For å understreke at de militære kuppmakerne ikke har tenkt til å klamre seg til makten, ga general Sonthi alliansen «Rådet for regjeringsreform» to uker på å overlate makten til noen andre, melder BBC.

- Vi har to uker. Etter to uker skal vi fratre, sa generalen under pressekonferansen.

Lover ny konstitusjon

Etter at kuppmakerne hadde tatt makten i går, kom de med en offisiell uttalelse hvor de forsvarte statskuppet ved å vise til den store sosiale ulikheten og den utstrakte maktmisbruken som de mente hadde vokst frem under statsminister Thaksin Shinawatra.

For å få bukt med disse problemene ble den thailandske konstitusjonen fra 1997 oppløst. En ny konstitusjon er på vei, lover kuppmakerne.

- Det vil ta et år å utarbeide en ny konstitusjon, sa Sonthi.

Han meddelte journalistene at den nye overgangsadministrasjonen vil utnevne en komité som skal lage konstitusjonen, og at det vil bli avholdt en folkeavstemning etterfulgt av nyvalg.

LOVER Å GÅ: General Sonthi lover at han og de andre militære kuppmakerne skal tre til side. Foto: Scanpix
LOVER Å GÅ: General Sonthi lover at han og de andre militære kuppmakerne skal tre til side. Foto: Scanpix Vis mer

Politiske reformer ansees blant Thaksins politiske fiender for å være sårt tiltrengt etter som de mener hans korrupsjon også strekker seg langt inn i valgkommisjonens sfærer, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Arrestasjoner

Ikke et skudd ble løsnet under gårsdagens kupp. Men den første dagen med nye makthavere startet med arrestasjoner av folk som demonstrerte mot de som avsatte Thaksin.

Den engelskspråklige avisen The Nation melder at en gruppe demokratiaktivister anført av Chalard Vorachat ble arrestert for å trosse det nye regjeringsrådets forbud mot å politiske folkemøter og forbud mot at fem eller flere personer samler seg.

Seks personer som samler seg risikerer nå et halvt års fengsel.

Også et tidligere parlamentsmedlem ble arrestert for å ha gått under banneren «Faster i protest mot demokratiødeleggeren».

Det meldes at stemningen i hovedstadsgatene i Thailand er fredelig. Stridsvogner har stengt av regjeringskvartalet, og de har hengt opp gule bånd for å signalisere lojalitet til Kong Bhumibol Adulyadej.

Thaksins kjernevelgere, fattige bønder og arbeidere på landsbygda, oppfordres til å holde seg i ro.

image: Kuppmakerne har planene klare for Thailand

Den avsatte statsministeren landet på britisk jord i kveld. En talsmann for den britiske regjeringen sier det ikke dreier seg om et offisielt besøk og at det ikke er avtalt noe møte med mellom Thaksin og Tony Blair, melder nyhetsbyrået AP.

<B>LETTELSE:</B> Anti-Thaksin aktivister jublet over maktovertakelsen som skjedde ved militærkupp i går. Thaksin har i hele år vært under sterkt press på grunn av anklager om korrupsjon og maktmisbruk.
<B>IKKE UTEN KONGEN: </B> Gårsdagens kupp kunne ikke skjedd uten Kong Bhumibol Adulyadejs samtykke, mener analytikere.
<B>UVISS SKJEBNE:</B> Det er uvisst hva den avsatte statsministeren Thaksin Shinawatra vil gjøre. I kveld landet han i London.