MILITÆRKUPP: De militære kuppmakerne i Thailand har gitt over hundre politiske ledere beskjed om å melde seg, blant dem tidligere statsminister Yingluck Shinawatra. Foto: Reuters / NTB scanpix
MILITÆRKUPP: De militære kuppmakerne i Thailand har gitt over hundre politiske ledere beskjed om å melde seg, blant dem tidligere statsminister Yingluck Shinawatra. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Kuppmakerne i Thailand ber lederne melde seg

Men det er uvisst hvilken skjebne som venter dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De militære kuppmakerne i Thailand ber over hundre politiske ledere om å melde seg, og det er uvisst hvilken skjebne som venter dem.

Blant dem som har fått beskjed om å melde seg for de militære, er tidligere statsminister Yingluck Shinawatra som ble avsatt tidligere i måneden.

Medlemmene av den styrtede regjeringen har også fått beskjed om å innfinne seg, og det samme har lederne av de såkalte rødskjortene som støtter Shinawatra.

Også opposisjonspolitikere som har ledet an i demonstrasjonene mot Yingluck og hennes Puea Thai-parti, har fått ordre om å møte ved en militærforlegning i Bangkok.

Fordømmes Thailands militære høster unison fordømmelse internasjonalt etter kuppet, men den mektige forsvarssjefen Prayuth Chan-ocha fastholdet at de militære måtte gripe makten for å sikre ro og orden.

- For at landet raskt skal vende tilbake til en normal situasjon, for å få fred og ro og få innført politiske, økonomiske og strukturelle reformer, var det nødvendig for militæret å ta kontroll over makten, sa generalen i en TV-tale.

Portforbud I går kveld klokka 22 trådte et portforbud i kraft, og det ble ikke meldt om uroligheter i løpet av natten.

Den svenske Asia-forskeren Magnus Andersson mener at militærkuppet var ventet og regner med at kuppmakerne vil innsette en overgangsregjering som får ett eller to år på seg til å forberede nyvalg.

Den nye statsministeren blir trolig hentet fra den tradisjonelle eliten, og Andersson antar at vedkommende vil forsøke å styrke båndene til partier som står i opposisjon til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra.

Siste i rekken Thailand har tidligere vært rammet av en rekke militærkupp, det siste i 2006 da Thaksin ble avsatt som statsminister. Senere er også landets rettsvesen blitt brukt til å avsette flere statsministre med bånd til Thaksin.

Årsaken til at den styrtrike Thaksin har gjort seg upopulær i landets tradisjonelle elite, er at han har utfordret militærets makt, ifølge forsker Stein Tønnesson ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

Men Thaksin og hans støttespillere er likevel svært populære i store deler av befolkningen, og siden 2000 har Thaksins parti og dets avleggere vunnet det ene valget etter det andre.

(NTB)