KREVER SOLDATENE UTLEVERT: Tyrkia krever at de åtte soldatene som flyktet til Hellas i et militærhelikopter utleveres til Tyrkia. Myndighetene i Tyrkia mener de var en del av kuppforsøket i landet. Selv hevder soldatene at de ikke visste at de medvirket i det mislykkede kuppforsøket. Foto: NTB Scanpix
KREVER SOLDATENE UTLEVERT: Tyrkia krever at de åtte soldatene som flyktet til Hellas i et militærhelikopter utleveres til Tyrkia. Myndighetene i Tyrkia mener de var en del av kuppforsøket i landet. Selv hevder soldatene at de ikke visste at de medvirket i det mislykkede kuppforsøket. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kuppsoldatene som flyktet til Hellas i militærhelikopter hevder de ikke visste at de deltok i kuppforsøket

Møtte i gresk domstol i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De åtte tyrkiske soldatene som flyktet til Hellas i et militærhelikopter etter det mislykkede militærkuppet i Tyrkia, møtte i en gresk domstol i dag.

KUPPFORSØKET: Militære styrker prøvde å ta over makten i Tyrkia. President Erdogan sitter fortsatt med makten. Dette er en oversikt over hva som har skjedd i Tyrkia. Video: CNN/Reuters/Scanpix/Storyful/AP. Vis mer

Soldatene har søkt politisk asyl, og hevder at de frykter for sine liv hvis de blir utlevert til Tyrkia. De hevder også at de ikke var klar over at de medvirket til kuppforsøket.

- Ble beskutt av politiet

Det fortalte advokaten som forsvarer fire av de åtte soldatene til gresk TV, ifølge Reuters.

- De visste ikke at det var et kupp og var ikke involvert i det, sier forsvarer Vasiliki Marinaki, ifølge Reuters.

ARRESTERT: Den tyrkiske admiralen Nejat Atilla Demirhan blir her arrestert. Admiral er en av de høyeste gradene innenfor sjøforsvar/ på krigsflåte. Video: CNN Vis mer

Marinaki forklarte videre at hans klienter hevder at de utelukkende fulgte ordre fra sine overordnede om å frakte skadde personer fra gatene i Istanbul med helikopter til ambulanser.

- Det var det de gjorde helt til de ble beskutt av politiet.

I dag steg dødstallet til minst 290 etter det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia, opplyser utenriksdepartementet.

Vil behandle kravet raskt

Tyrkia har på sin side krevd å få utlevert soldatene til Tyrkia, og har stemplet dem som forrædere.

MILITÆRET: Militæret i Istanbul løfter hendene sine i været mens de går bortover Bosporus-brua. Video: CNN Vis mer

Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu skrev på Twitter natt til lørdag at han hadde snakket med den greske utenriksministeren som ifølge Çavusoglu skal ha lovt ham at de ville bli utlevert så raskt som mulig.

Hellas' statsminister Alexis Tspiras skal ha fortalt Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på telefon at Tyrkias utleveringskrav vil bli behandlet raskt, ifølge Reuters.

Tsipras skal ha lagt til at kravet ville også bli behandlet med «absolutt respekt» for hva internasjonal lov og menneskerettighetsavtaler fastsetter.

Utbrytergruppe i militæret

HØYT SMELL: En politiker sendte direkte fra et møte i parlamentet da en bombe traff parlamentsbygningen. Video: Periscope/aysesula via Storyful Vis mer

Kuppmakerne slo til natt til en lørdag, da presidenten var ute av hovedstaden på ferie. De tok kontroll over hovedflyplassen, stengte ei bru over det viktige Bosporos-stredet i Istanbul, sendte tanks til parlamentet i hovedstaden Ankara og fikk raskt ut en melding på statskringkasteren om portforbud.

Kort tid etter de første meldingene om militærkuppet kom fredag kveld, gikk statsminister Binali Yildirim ut på TV og sa at det dreide seg et forsøk på statskupp.

TAR OVER: Soldater tar seg inn i flere av de store mediehusene i Tyrkia, her CNN Turk. Video: CNN Vis mer

- Vi anser dette som et opprørsforsøk. Vi kommer ikke til å tillate at de (utbrytergruppa journ. anm) lykkes, sa statsminister Yildrim.

- Tyrkia vil aldri tillate «initiativ som bryter demokratiet», sier han videre og lovte at gjerningsmennene ville betale en høy pris.

Ifølge nyhetsbyrået AFP ble landets øverste militære general som gissel.

Stridsvogner tok stilling ved flyplassen

- UT I GATENE: - Jeg oppfordrer det tyrkiske folket til å samle seg på offentlige plasser. Ingen makt som er sterkere enn folkemakten, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan via en mobilsamtale med CNN Turk. Video: CNN Vis mer

Etter at kuppforsøket var et faktum, tok stridsvogner oppstilling utafor Atatürk flyplass i Istanbul. Like etter landet to norske småbarnsfamilier på flyplassen. De ante ikke at landet de skulle mellomlande i, var utsatt for et kuppforsøk.

Etter hvert kom også et stort antall demonstranter til flyplassen. Bilder tatt i løpet av natta viser jublende mennesker som omringer stridsvognene. En stor folkemengde kom seg også ut på flyoppstillingsplassen og tok imot president Recep Tayyip Erdogan da han landet på Atatürk sent på natten.

Erdogan var på familieferie sør i landet da kuppet startet.