Kur mot kolikk

Da Emilie rundet to uker startet marerittet for mamma Marianne Saxrud og pappa Ragnar Nilssen. Endeløse timer med uro og nattevåk holdt på å ta knekken på det unge paret. Nå er vesla kvitt smertene med akupressur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Behandlingsformen går ut på å massere de punktene som en akupunktør vanligvis stikker nåler i. Tre behandlinger var alt som skulle til for å få fart på Emilies fordøyelsessystem. De uutholdelige magesmertene forsvant like brått som de kom.

Tøff tid

- Vi har fått en ny baby. Endelig sover hun og er fornøyd, sier Marianne.
Emilie var bare to uker gammel da magekrampene meldte seg for fullt. Kveldene og natta var tøffest. På det verste våknet vesla hvert kvarter. Mammas pupp hjalp heller ikke. Emilie var like urolig selv når hun fikk morsmelk.

- Normalt er Ragnar og jeg gode venner. Men forholdet ble satt på en alvorlig prøve da Emilie fikk kolikk. Vi ble skikkelig grinete på hverandre, sier Marianne.

Gode resultater

I løpet av de siste to årene har akupunktør Dag Nergaard behandlet 30 smårollinger for kolikk. Mens de hardest rammede barna har fått nålestikk, er om lag halvparten behandlet med akupressur.

- Jeg påvirker barnets tarmfunksjon ved å stimulere punkter på hender og føtter, enten med nåler eller massasje. Magen unngår jeg fordi den er øm og oppblåst, sier Nergaard.
Ifølge ham merker de fleste foreldrene bedring allerede etter første behandling. Det gjorde Marianne og Ragnar også.

Undersøkelser tyder på at om lag 20 prosent av alle spedbarn har kolikk. Det betyr at det gjennomsnittlig vil være cirka 12 000 kolikkbarn i Norge hvert år. De fleste er rammet de tre første levemånedene. Foreldrene får vanligvis de første varslene når barnet er to til tre uker gammelt. - Kosen med å få en baby blir borte når han eller hun har kolikk. Du får ikke nok søvn, blir fortvilet fordi barnet ditt har det vondt og du føler deg maktesløs fordi du ikke kan hjelpe, sier Marianne.