Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kurder fikk ti års fengsel

Oslo byrett har dømt en 24 år gammel kurdisk flyktning fra Irak til 10 års fengsel for forsettlig drap på en iraker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapet skjedde på Marino Grill i Torggata i Oslo, natt til fredag 5. september i 1997. Den drepte, en 31 år gammel mann, jobbet på kafeen. Han døde etter at han ble skutt med tre skudd som traff ham i overkroppen.

Før han ble skutt skal 31-åringen ha fornærmet den nå domfelte 24-åringen. Han skal blant annet ha snakket stygt til ham, sagt at «han luktet dritt», og svart med å vise den kurdiske flyktningen fingeren, da denne ba ham om å be om unnskyldning.

Flere vitner har i rettssaken forklart at kurderen derfor sa til irakeren at han skulle skyte ham. Noe senere ble irakeren som arbeidet på kafeen i Torggata, skutt inne på kafeen.

Betekningstid

24-åringen tok betenkningstid etter at dommen var lest opp. Han nektet straffskyld i rettssaken, og hevdet at han kun hadde truet den andre irakeren, og at det ikke var ham, men motstandsbevegelsen, det kurdiske arbeiderpartiet, PKK, som sto bak drapet. Den domfelte er selv medlem av Det kurdiske demokratiske parti, KDP.

Overlagt

24-åringen var av Riksadvokaten tiltalt for overlagt drap, men byrettens flertall fant at det ikke var grunnlag for å påstå at drapet skjedde etter overlegg.

Flertallet, byrettsdommer Ingunn Aarbakke og den ene lekdommeren, dømte derfor 24-åringen for forsettlig drap.

Den andre lekdommeren ville dømme kurderen for overlagt drap.

Vanskelig oppvekst

I formildende retning ved utmålingen av straffen til 10 års fengsel, har retten lagt vekt på at 24-åringen har en svært vanskelig oppvekst og bakgrunn. Han har blitt mishandlet av sin far som var geriljasoldat i hjemlandet Irak, og han måtte også som lite barn gjøre mye praktisk arbeid for geriljaen som oppvask og liknende.

Da han var 13 år ble han satt i fengsel, og satt der i to år. Ifølge hans egne forklaringer ble han utsatt for grov tortur i fengselet. Dette går også fram av undersøkelser som førsteamanuensis Sissel Rogde ved Rettsmedisinsk institutt har gjort av ham. Undersøkelsene viser at 24-åringen har en rekke merker på kroppen som kan tyde på at han har vært utsatt for tortur med brennende sigaretter, heter det i dommen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media