Kurdere krever Krekar utlevert

Mens Økokrim og mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling tørnet sammen i Oslo tingrett, krever kurdere i Nord-Irak Krekar utlevert til en kurdisk domstol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekars motstandere i Nord-Irak, Kurdistans patriotiske union (PUK), vil kreve mulla Krekar utlevert slik at han kan dømmes i en kurdisk domstol.

- Det er en selvfølge at vi ber om å få ham utlevert. Vi ønsker at han skal stå til ansvar for det han har gjort her i Kurdistan, ved å føre saken her, sier sikkerhetssjef Sarhat Husen Celal i PUK.

Samtidig sier han at den nye situasjonen i Irak har gjort det lettere for dem å samle beviser mot mulla Krekar - bevis som de videreformidler til Økokrim og norsk politi.

Samler nye bevis

- Nå kan vi gå til de områdene Krekars gruppe Ansar al-Islam kontrollerte, og ser at det er en klar link mellom dem og Saddam Hussein. Vi har samlet mye bevis som viser at han ikke er uskyldig, hevder den kurdiske sikkerhetssjefen.

PUK regnes som Ansar al-Islams erkefiender i Nord-Irak. Det er også de som har tatt til fange flere angivelige medlemmer av Ansar al-Islam, som Økokrim ønsker å bruke som vitner i saken mot Krekar.

Krekar-saken

Mulla Krekar skal ha vært leder for den militante geriljagruppa Ansar al-Islam. Norske myndigheter har konkludert med at Krekar har oppholdt seg i Norge på falske vilkår.

Ble arrestert i Amsterdam i fjor høst og satt fengslet i Nederland fra 13. september 2002 til 13. januar 2003.

19. februar vedtok kommunalminister Erna Solberg å utvise mulla Krekar.

6. mars siktet Økokrim ham for kidnapping av personer i Nord-Irak.

20. mars ble mulla Krekar pågrepet og fengslet, siktet etter terrorparagrafen, '147a.

2. april ble han satt fri av Borgarting lagmannsrett.

6. april varslet Økokrim at de ville undersøke påstandene om at mulla Krekar ga ordre om tortur mens han ledet Ansar al-Islam i Nord-Irak.

18. juli ble det kjent at Økokrim frafalt terrorsiktelsen mot ham.

24. november ble det avgjort at Krekar ikke skulle utleveres til Jordan.

Utvisningvedtaket står fast, men på grunn av den usikre situasjonen i Irak er det uvisst når det kan iverksettes.

Blant de mest sentrale er to selvmordsbombere som ble pågrepet av kurdiske sikkerhetsfolk da de forsøkte å sprenge seg selv, henholdsvis i Halabja 16. mars 2002 og i en PUK-base 17. juni 2002. Begge skal ovenfor PUK og norske etterforskere hevdet at mulla Krekar ga dem ordre til å utføre selvmordsaksjonene.

Ukritisk

Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, er svært kritisk til måten Økokrim bruker de såkalte bevisene som er gitt til dem av Krekars argeste motstandere.

- Etterforskningen er ensidig og ukritisk i forhold til hvor de har hentet informasjoner fra. Det er mange PUK-kilder, og de har sin egen agenda, sier Meling.

I går haglet beskyldningene mellom Meling og førstestatsadvokat Erling Grimstad som fører saken mot Krekar for Økokrim. Da tingretten skulle ta stilling varetektsfengsling av Krekar, beskyldte Grimstad Meling for å lekke sensitiv informasjon til pressen. Meling avviste dette, og påpekte at det var Dagbladet som først varslet ham da Krekar ble arrestert fredag.

Lukket retten

Retten ble holdt for lukkede dører etter anmodning fra Økokrim. De var blant annet redde for vitners sikkerhet i Nord-Irak. Etter fem timers behandling, var forhandlingene ferdige. Men først i morgen blir det klart om Økokrim får rettens medhold i å varetektsfengsle mulla Krekar i fire uker. Krekar blir holdt fengslet fram til kjennelsen kommer.

Spill for galleriet

Etter det Dagbladet kjenner til, skal mulla Krekars bevegelser på kurdiske snakkekanaler på Internett også ha vært tema under rettsforhandlingen. Økokrim skal hevde at han har oppfordret til selvmordsaksjoner og terror, noe Krekar selv benekter. Advokat Brynjar Meling tror Økokrims arrestasjon og ønske om varetektsfengsling har helt andre årsaker.

- Jeg tror belastningen ved å la Mulla Krekar gå fritt ute har blitt for stor for norske myndigheter, når nasjoner som USA, Storbritannia, Italia og Tyskland hevder han fortsatt er leder av Ansar al-Islam, og at dette er en terrororganisasjon, sier Meling.

OPPLAGT: Det var en tilsynelatende opplagt og ubekymret mulla Krekar som møtte i Oslo tingrett i går. Advokat Brynjar Meling får bistand av privatetterforsker Harald Olsen i forsvaret av Krekar. Først mandag blir det klart om han blir varetektsfengslet, slik Økokrim ønsker.