Kurdere tok hevn

BERLIN (Dagbladet): Tyrkere over hele Tyskland fikk i natt føle kurdernes vrede over dødsdommen mot kurderlederen Abdullah Öcalan. Forretninger og cafeer ble stukket i brann. Men foreløpig er bare ett menneske skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I en tyrkisk klubb i Neuköln i Berlin trengte tre maskerte menn inn og kastet hver sin molotovcoctail mot gjestene. Brannen som oppsto i lokalet ble hurtig slokket. Gjerningsmennene greide å stikke av.
  • I Bremen ble det like etter midnatt stukket ild til tre forskjellige, tyrkiske reisebyråer i byen. Mange naboer måtte evakueres av brannvesenet.
  • I Stuttgart ble en beboer lettere røykskadd da det begynte å brenne i en islamsk kulturforenings lokaler, hvor tyrkere har innrettet en moské. De sju som bodde i huset klarte å berge seg ut i tide.
  • En tyrkisk butikk i Mönchengladbach ble totalskadd av flammene og også i byene Sindelfingen og Wuppertal ble det gjennomført angrep mot tyrkisk eiendom.

De første timene etter at dødsdommen var falt, forholdt det kurdiske miljøet seg demonstrativt rolig over hele landet.

De 700 000 kurderne som er bosatt i Tyskland fikk tilsynelatende ordre fra sine ledere om å avstå fra voldelige aksjoner.

Likevel advarer eksperter fra det tyske overvåkingspolitiet - Vervassungsschutz - om at både evnen og viljen til vold er utbredt blandt mange kurdere. Men det kan virke som om mange av dem har bestemt seg for å utsette de verste terrorhandlingene til Öcalan eventuelt blir henrettet.

Etter at Öcalan ble pågrepet i februar, ble fire kurdere drept og mange alvorlig såret, da de prøvde å trenge seg inn i det israelske generalkonsulatet i Berlin.