Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kurderleder avvist av Nederland - hvor tok han veien?

Et privatfly med den kurdiske opprørslederen Abdullah Vcalan om bord ble søndag kveld nektet å lande i Nederland. Det er et mysterium hvor han kom fra og hvor han reiste videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hellas dementerer kategorisk meldinger i nederlandske medier om at Vcalan prøvde å reise til Athen etter å ha blitt avvist av Nederland. I helgen svirret rykter om at kurderlederen hadde funnet veien tilbake til Italia; også dette ble blankt avvist av myndighetene.

Tyrkiske myndigheter tror at Vcalan har kommet seg til et land i Midtøsten, mest sannsynlig Libanon, etter et transittopphold i Russland. Men dette har heller ikke vært offisielt bekreftet.

Haag-domstolen

Det var «luftfartstekniske årsaker» som gjorde at flyet ikke fikk lov til å lande i Rotterdam, sier hans nederlandske advokat Britta Bohler. Vcalan ville ifølge advokaten besøke Nederland for å be Den internasjonale domstolen i Haag om å mekle i konfliktene mellom Tyrkia og den kurdiske minoriteten i sørøst.

Rundt 200 kurdere ventet forgjeves på flyplassen i Rotterdam søndag kveld. En kurdisk talsmann bekrefter at planene hadde vært klare for Vcalans ankomst.

Tyrkisk populærpresse fryder seg mandag over Nederlands avvisning av den ettersøkte lederen for det kurdiske arbeiderpartiet PKK. «Bravo, Nederland», skriver løssalgsavisa Sabah over hele forsida.

De grå ulver

Den beryktede fascistiske bevegelsen «De grå ulver» har ifølge tyrkisk presse satt seg i sving for å delta i jakten på Vcalan. De vil forsøke «uoffisielle metoder for å bli kvitt terroristlederen», og skal ha gått i ledtog med den tsjetsjenske opprøreren Salman Radujev, skriver Turkish Daily News.

- PKKs og Vcalans bandittvirksomhet har ingenting med nasjonal frigjøring å gjøre, men er inspirert av de hemmelige tjenester i Russland, sier Radujev ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Radujev utmerket seg med drastiske metoder i Tsjetsjenias uavhengighetskrig mot Russland midt på 1990-tallet. Han sier han vil lete etter Vcalan i Nagorno-Karabakh, den omstridte enklaven i Aserbajdsjan som for det meste er befolket av armenere.

Fordrevet

Vcalan ble i oktober i fjor fordrevet fra sin base i Syrias hovedstad Damaskus etter beinhardt press fra Tyrkias side. 12. november kom han til Roma, der han oppholdt seg i vel to måneder og utløste en alvorlig politisk krise mellom Tyrkia og Italia fordi italienske myndigheter nektet å utlevere ham. Etter at han forlot Roma for vel to uker siden, har hans bevegelser vært omgitt av rykter og spekulasjoner.

Tyrkias regjering ser Vcalan som en blodtørstig terrorist og landets største samfunnsfiende. Han blir holdt ansvarlig for nærmere 30.000 tapte menneskeliv i løpet av den 15 år lange borgerkrigen mellom PKK-geriljaen og Tyrkias hær. Tyrkia har sagt at Vcalan vil bli forfulgt uansett hvor i verden han søker tilflukt.

(NTB-DPA-Reuters)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media