MASROUR BARZANI Mener Irak bør splittes i tre. Foto: SCANPIX
MASROUR BARZANI Mener Irak bør splittes i tre. Foto: SCANPIXVis mer

Kurderleder mener Irak bør splittes i tre

Kurderlederen Masrour Barzani mener Irak bør splittes i tre straks den ytterliggående islamistgruppa IS er nedkjempet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Masrour Barzani er sønn av presidenten i den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak, Massoud Barzani, og han leder sikkerhetsrådet i regionen.

– Føderasjonen har ikke fungert, så det må enten bli en konføderasjon eller full utskillelse, sier han til Reuters.

Barzani mener selv at Irak bør splittes i tre deler, en kurdisk, en sjiamuslimsk og en sunnimuslimsk del.

Likeverdige

– Dersom vi har tre stater i en konføderasjon, vil vi også ha tre likeverdige hovedsteder, slik at ingen er hevet over de andre, sier han.

Kurderne i Nord-Irak har alt tatt mange skritt i retning av løsrivelse, noe som har resultert i et anstrengt forhold til det sjiamuslimske regimet i Bagdad.

Kurderne har bygd opp sine egne sikkerhetsstyrker, som støttes av USA og andre vestlige land, og de kontrollerer også store oljeressurser.

Folkeavstemning

President Massoud Barzani tok tidligere i år til orde for en folkeavstemning om løsrivelse, noe som også utløste sterke reaksjoner i Bagdad.

Det bor om lag 5 millioner kurdere i Nord-Irak, som har vært styrt av Kurdistans demokratiske parti (KDP) siden 2005. President Massoud Barzanis nevø Nechirban Barzani er statsminister og KDPs milits fungerer i praksis som regionens sikkerhetsstyrke.

Mens KDP står Tyrkia nær, har opposisjonen i Kurdistans patriotiske union (PUK), som også har en egen milits, tette bånd til Iran.

(©NTB)