GRATULERES: Masoud Barzani gratuleres etter å ha foreslått folkeavstemning om uavhengighet i det regionale parlamentet i går kveld.  AFP PHOTO / SAFIN HAMED Scanpix
GRATULERES: Masoud Barzani gratuleres etter å ha foreslått folkeavstemning om uavhengighet i det regionale parlamentet i går kveld. AFP PHOTO / SAFIN HAMED ScanpixVis mer

Kurderne forbereder løsrivelse fra Irak

Forbereder folkeavstemning for å kjøpe seg legitimitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidenten i den regionale kurdiske regjeringen i Irak, Masoud Barzani, har bedt det kurdiske delstatsparlamentet om å forberede en folkeavstemning om uavhengighet.

Et stort Kurdistan? - Det vil styrke vår posisjon og bli et mektig våpen i våre hender, sier Barzani. Det er de ytterliggående sunni-islamistene ISILs oppsiktsvekkende militære framgang de siste ukene som er bakgrunnen for utspillet om en folkeavstemning. Irak faller fra hverandre mens både den svake sentralregjeringen i Bagdad, og USA, må stå å se på.

Det har lenge ligget i kortene at kurderne i Irak ville søke løsrivelse fra resten av landet. Det bor rundt fem millioner kurdere i Irak, men i det kurdisk-dominerte området, som også omfatter grenseområdene til Syria, Iran og Tyrkia, bor det rundt 20 millioner kurdere. Målet er et stort Kurdistan, og også de syriske kurderne har tilkjempet seg stor grad av autonomi på grunn av krigen der.

Håpløs kamp USA spiller en nærmest umulig rolle i det irakiske dramaet etter at ISIL tok landets nest største by Mosul og en rekke andre byer i den nord-vestlige Irak i midten av juni. I et møte med den amerikanske utenriksministeren John Kerry i slutten av juni sa Barzani at det vil være veldig vanskelig å forestille seg at Irak kunne bestå som en stat, melder Al Jazeera.

Imens kjemper statsminister Nouri al-Maliki en nesten håpløs kamp for å holde Irak sammen. Amerikanerne vil ha ham byttet ut, fordi shiaen Maliki ikke har villet inkludere det store mindretallet av sunnuer i regjering og styringsapparat. Også internt har Maliki mistet støtte, etter tapet av Mosul og en rekke andre byer.

Tar «en Putin» Det å arrangere en folkeavstemning om selvstendighet har ofte vært det første skrittet til løsrivelse fra en stat der et lokalt mindretall vil ut. Det siste eksemplet er Krim, der lokale myndigheter med russisk støtte arrangerte en folkeavstemning om løsrivelse fra Ukraina i mars. Løsrivelsen skjedde på rekordtid, og i løpet av bare en måned var Krim annektert, og ifølge Russland, tatt opp som en del av Den russiske føderasjonen.

Et annet eksempel er Kosovo, som arrangerte en folkeavstemning om uavhengighet i 1991, og fikk sin uavhengighet i 2008, selv om den bestrides av Serbia, Russland, og en rekke andre land.

I Irak kommer kurdernes folkeavstemning etter at også kurderne har gjort store militære framskritt i det kaoset ISILs militære framgang har skapt. I juni tok den sterke militære organisasjonen Peshmerga kontroll over oljebyen Kirkuk. Kurdiske Beshmerga er den best organiserte militære organisasjonen i Irak, og har ifølge CBS en stående hær på 375 000 soldater. Flere steder har den kurdiske hæren slått tilbake ISISs soldater. Snart kan de bli soldater i en egen stat.