Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kurderne raser etter bortføring av Öcalan

Mens kurdere over hele Europa i dag har demonstrert voldsomt mot bortføringen av kurderleder Abdullah Öcalan, feires pågripelsen som en gedigen nasjonal triumf i Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Öcalan ble pågrepet og brakt til Tyrkia i en hemmelig operasjon som har pågått i 12 dager, sa Tyrkias statsminister Bulent Ecevit i dag morges.

Den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad skal ifølge tyske kilder ha spilt en viktig rolle for å assistere Tyrkia i operasjonen, som kan bli kjent som en av de mer dramatiske bortføringsaksjonene i moderne historie.

Italia advarte

Italias regjering prøvde i dag å påvirke tyrkiske myndigheter slik at Öcalan får en mest mulig rettferdig rettssak og for å hindre dødsstraff mot den lenge ettersøkte opprørslederen. Utenriksminister Lamberto Dini ba Tyrkia om å rette seg etter europeisk standard for rettigheter og rettssikkerhet.

- Uansett utfall av rettens behandling, venter vi at dødsstraff ikke blir iverksatt, sa Dini.

Satte fyr på seg selv

Kurdere over hele Europa stormet i dag ubevoktede greske ambassader og konsulater i en rekke byer.

I København svevde en kurdisk kvinne tirsdag mellom liv og død etter at hun hadde satt fyr på seg selv under forsøket på å okkupere den greske ambassaden. I Tyskland ble to kvinner brannskadd etter å tent på seg selv, og kurdiske demonstranter støtte voldsomt sammen med politiet. Også i London forsøkte en kurdisk kvinne å sette fyr på seg selv.

Kurderne startet aksjonene med krav om at Hellas skulle gi kurderlederen Abdullah Öcalan politisk asyl. Etterhvert ble ambassadeokkupasjonene en protest mot at han var pågrepet og ført til Tyrkia. Aksjonene spredte seg i løpet av kort tid til mer enn 20 byer fra Moskva til London. Politiet gikk til aksjon i flere byer, og det kom flere steder til kraftige sammenstøt.

Også kurdere i Norge reagerer sterkt på meldingene om Vcalans bortføring. Oslo-kontoret til PKKs frontorganisasjon ERNK fikk i morgentimene i dag mange henvendelser fra kurdere i Norge, som ønsker å markere sine protester mot utleveringen av Öcalan til Tyrkia.

Truet med masse-selvmord

Flere steder var kurderne utstyrt med bensinkanner og de truet med å sette fyr på seg selv dersom de ble forsøkt fjernet.

- Vi er klare til å dø. Det er mer enn 100 av oss her, og vi har bensin. Vi er beredt til å sette fyr på oss selv, sa en talsmann for kurderne som hadde tatt seg inn i den greske ambassaden i London.

PKK varslet at den væpnede kampen vil fortsette.

- De kurdiske geriljasoldatene og folket må mobilisere til alle former for aksjoner mot Tyrkia og mot sine fiender, ble det sagt i en erklæring fra sentralkomiteen i PKK gjennom den kurdiske tv-stasjonen MED-TV.

(NTB)

MOSKVA: En gruppe kurdere demonstrerer utenfor den greske ambassaden i Moskva i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media