TOK KONTROLL: Kurdiske soldater fra Pesmerga-styrkene i utkanken av Kirkuk.  REUTERS/Ako Rasheed Scanpix
TOK KONTROLL: Kurdiske soldater fra Pesmerga-styrkene i utkanken av Kirkuk. REUTERS/Ako Rasheed ScanpixVis mer

Kurderne stanser islamistene der regjeringshæren flykter

Godt organiserte kurdere har tatt kontroll over byen Kirkuk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hele Kirkuk er i hendene på Peshmerga. Ingen fra den irakiske hæren er i Kirkuk nå, sier den kurdiske talsmannen Jabbar Yawar til telegrambyrået Reuters, melder BBC.

Kirkuk er en by med blandet arabisk, kurdisk og turkmensk befolkning. Den ligger i grenselandet mellom der det er arabisk og kurdisk flertall nord i Irak.

Våpen og flyktninger - Det som skjedde i Mosul kommer ikke til å skje i Kirkuk, forsikrer en talsmann for kurdiske myndigheter.

Myndighetene i Kurdistan har nå tatt imot mer enn 150 000 flyktninger etter at byen Mosul falt i hendene på ultra-islamister, ifølge den kurdiske landsdelsregjeringa. De har også tatt imot mer enn ti tusen flyktende soldater fra den irakiske hæren. De kurdiske væpnede styrkene, Peshmerga, tok seg av viktige våpenlagre, panservogner og stridsvogner før islamistene fikk tak i dette utstyret, sier de kurdiske myndigtenene.

Også guvernøren i fylket Ninive, hvor Mosul er hovedstad, har flyktet til Kurdistan.

Stor kurdisk hær Peshmerga er navnet på den velorganiserte kurdiske hæren, som ifølge Wall Street Journal teller 190 000 og ifølge Le Monde 250 000 soldater. I årevis har disse soldatene vært under militær opplæring av offiserer fra USA.

Kirkuk er en strategisk viktig by, omgitt av store oljefelter og det viktigste senteret for oljeindustrien i Nord-Irak. Kurderne har lenge villet overta byen som de regner som si «historiske vogge».

Kurdiske vilkår Iraks statsminister Nouri al-Maliki har bedt om hjelp fra kurderne for å stanse islamistene. Da vil nok den kurdiske statsministeren Nechirvan Barzani stille sine vilkår. Det er kurderne som er de sterke i Irak nå. Og de har de eneste militære styrkene som kan stanse islamistenes frammars. Den nærmest uavhengige kurdiske staten i Nord-Irak er den eneste delen av landet som er stabil.

I det store dramaet som nå hjemsøker Irak, er kurderne en godt organisert maktfaktor. Den irakiske hæren er på flukt fra de sunni-islamistiske ekstremistene i Den Islamske Staten i Irak og i Levanten (ISIS), som tirsdag inntok Iraks nest største by, Mosul, med nesten to millioner innbyggere. 500 000 mennesker skal være på flukt fra Mosul fordi de frykter islamistisk terror, og streng sharia-lovgiving.

ISIS voldsomme offensiv er en alvorlig trussel mot den irakiske staten, og man frykter at de nå går mot hovedstaden Bagdad. Da er det for lenge siden en faktisk borgerkrig mellom Iraks sunnier og sjiaer, som sunniene i ISIS oppfatter som «vantro».

Drømmen om egen stat Imens viser kurderne hvem som er sjef i og rundt deres kjerneområde i nord. I realiteten er det etablert et «Kurdistan», nord i Syria og Irak, der de godt organiserte kurderne har kontroll.

- Peshmerga-styrkene er forpliktet til å forsvare sikkerheten og stabiliteten til Kurdistan, sier Safeen Dizayee, talsmann for den kurdiske  landsdelsregjeringa i Nord-Irak.

Den kurdiske hæren er mye bedre skikket til å ta opp kampen mot ISIS-opprøret enn den irakiske hæren, som når den har blitt utfordret, ofte har lagt på flukt i stedet for å slåss.

Den stadig borgerkrig-liknende situasjonen mellom sunnier og sjiaer - som dominerer Iraks regjering - kan få kurderne til å benytte sjansen til å formalisere sin egen statsdannelse i det oljerike nord. Det bor rundt 40 millioner kurdere i grenseområdene mellom Irak, Syria, Tyrkia og Iran. De har i mange ti-år kjempet for å få sin egen stat.