- Kurderne taper på ny krig

Erling Folkvord har skrevet bok om Kurdistan. Han er bekymret for hvilke følger en krig mot Saddam Hussein vil få for Nord-Iraks kurdere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- EN AMERIKANSK KRIG mot Irak vil bety en ny forferdelig periode også for den kurdiske sivilbefolkningen i de nordlige områdene, sier den tidligere RV-politikeren og miljøarbeideren Erling Folkvord (53). I går lanserte han sin nye bok «Kurdistan - om fortid, folk og framtid». Boka er lagd sammen med Dagbladets fotograf Veronica Melå. Folkvord har vært i kurdiske områder et titall ganger og er bekymret for de amerikanske planene om en krig mot Saddam Hussein:

- 4. oktober sendte USAs utenriksminister Colin Powell en hilsen til det gjenåpnede kurdiske parlamentet i Sør-Kurdistan (Nord-Irak). Budskapet er illevarslende, fordi det tyder på at USA vil prøve å bruke den kurdiske landsdelen i Irak som oppmarsjområde for en del av krigen mot Saddam Hussein. Dette er også en krig for amerikanske olje- og gassinteresser.

- Har kurderne noen grunn til å stole på USA som alliert?

- Vi må se den nåværende situasjonen i lys av hva som skjedde første halvår i 1991 under den første Golf-krigen. Den gangen oppfordret George Bush senior kurderne til å gjøre opprør mot Saddam og kjempe for sin frihet under en amerikansk paraply. Kurderne ble latt i stikken av amerikanerne. Det som startet som et vellykket folkeopprør, ble knust, og to millioner kurdere ble drevet på flukt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer