Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kurderne tok Kirkuk uten kamp

USA-støttede kurdiske styrker strømmet torsdag inn i den nordirakiske byen Kirkuk nesten uten motstand. En kurdisk kommandant sier til Reuters at byen er under kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BBCs medarbeider i Kirkuk forteller at geriljasoldater fra den kurdiske PUK-bevegelsen først ble møtt av motstand i utkanten i byen, men deretter hilst med jubel da de rykket inn i byen som er sentrum for Nord-Iraks oljeindustri.

Meldingene tyder på at de irakiske regjeringsstyrkene hadde forlatt byen. Titusenvis av irakiske soldater har forsvart frontlinjen nær de enorme oljereservene i områdene rundt Kirkuk, men styrkene skal ha gitt opp Kirkuk og beveget seg mot byene Mosul og Tikrit.

Plyndring

Kontorene til Baath-partiet i sentrum av Kirkuk er vandalisert, og det har også i Kirkuk oppstått omfattende plyndring.

Amerikanske styrker skal ikke være sett i byen, men USA har gjennom hele krigen samarbeidet nært med de kurdiske opprørsstyrkene i Nord-Irak.

Tidligere torsdag ble det meldt at amerikansk-støttede kurdiske styrker tok to byer i nærheten av Kirkuk. Soldater fra den kurdiske perhmerga-geriljaen inntok Makhmur og Altun Kupri, 20 kilometer nordøst for Kirkuk. Makhmur ligger midt mellom Kirkuk og Mosul.

Jubel

Kurderne ble møtt med jubel av innbyggerne i byene, der amerikanske spesialstyrker hadde ankommet to timer tidligere.

Det ble også meldt at den nordirakiske byen Khanaqin, som ligger 120 kilometer nord for Bagdad, nær grensa til Iran, var falt, og at amerikanske stridsvogner hadde kjørt inn i Arbil, en av de viktigste byene i den kurdiskkontrollerte delen av Nord-Irak.

Dersom de irakisk-kurdiske organisasjonene overtar kontrollen over Kirkuk og Mosul, vil det utløse kraftige reaksjoner fra Tyrkia, som frykter styrking av det kurdiske selvstyret i Nord-Irak og kurdisk kontroll av oljerikdommene i regionen.

(NTB-Reuters)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media