HENRETTET : Sakine Cansiz er en kurdisk legende. Hun ble funnet henrettet sammen med to andre kvinner i Paris idag.  AFP PHOTO / STR
HENRETTET : Sakine Cansiz er en kurdisk legende. Hun ble funnet henrettet sammen med to andre kvinner i Paris idag. AFP PHOTO / STRVis mer

Kurdisk geriljadronning henrettet i Paris

Sakine Cansiz var en av grunnleggerne av PKK, som USA og EU mener er en terrororganisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sakine Cansiz ble skutt sammen med to andre kvinner i en leilighet i Paris. De ble funnet i morgentimene i dag.

Den franske innenriksministeren Manuel Valls sier at de tre «utvilsomt» ble henrettet.

Samtaler med PKK Henrettelsen av de tre kurdiske kvinnene kommer på et tidspunkt da alle muligheter er åpne og i spill for kurderne både i Tyrkia, Syria og Irak. Tyrkiske myndigheter har den siste tida hatt samtaler med den fengslede lederen for den kurdiske geriljaorganisasjonen PKK, Abdullah Ocalan, om å legge ned våpnene.

Han soner en livstidsdom etter å ta blitt arrestert i 1999. Henrettelsen av de tre kvinnene i Paris kan ha sammenheng med disse samtalene.

Men utenfor det kurdiske informasjonssenteret i Paris - som de tre drepte kvinnene var tilknyttet - beskyldte kurdiske demonstranter i dag Tyrkia for å stå bak likvideringen, ifølge al-Jazeera.

Alle muligheter åpne I Tyrkia har den tyrkiske geriljaorganisasjonen PKK trappet opp sin militære virksomhet i løpet av vinteren.

I Syria er kurderne nord i landet i ferd med å rive seg løs fra resten av landet, og etablere sin egen enklave, uavhengig av både president Bashar al-Assad og den sunni-ledete arabiske opposisjonen. Og i Irak er denne uavhengigheten allerede en realitet, med noe som langt på vei er en uavhengig kurdisk stat i den nordlige delen av landet.

40 000 mennesker har blitt drept siden PKK valgte væpnet kamp mot den tyrkiske regjeringen i 1984.

Legendarisk kriger Sakine Cansiz var med fra begynnelsen, og var sammen med Ocalan en av grunnleggerne av PKK. Fra begynnelsen var hun den fremste kvinnen i bevegelsen. Etter å ha blitt arrestert ledet hun en kurdisk protestbevegelse fra  Diyarbakir-fengselet på 1980-tallet. Etter å ha blitt satt fri dro hun i eksil med Ocalan til Syria.

Cansiz var leder av en gruppe kvinnelige kurdiske geriljakrigere i Irak på 1990-tallet. Det var mens Saddam Hussein styrte landet med jernhånd. De siste åra har Cansiz holdt en lavere profil, og hatt en nærmest diplomatisk status i EU.

Mens kurdere i Paris beskylder Tyrkia for å stå bak henrettelsene, påstår Tyrkia at drapene er en del av et internt oppgjør i PKK. Nestlederen for det tyrkiske regjeringspartiet AKP, Huseyn Celik, sier ifølge al-Jazeera at henrettelsene er en del av et «internt oppgjør» i PKK. Han antyder at drapene var et forsøk på å stikke kjepper i hjulene for samtalene Tyrika har med Ocalan.