Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kurdisk milits holder 800 kvinner fanget i Nord-Syria

Kvinnene anklages for å ha tilhørt den ytterliggående islamistgruppa IS og skal komme fra 40 ulike land, blant dem flere europeiske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kurdiske YPG-militsen holder rundt 800 kvinner og barna deres fanget nord i Syria, skriver Die Welt.

Kvinnene anklages for å ha tilhørt den ytterliggående islamistgruppa IS og kommer fra 40 ulike land, blant dem flere europeiske, opplyser Nadim Houry i Human Rights Watch til den tyske avisa.

Houry fikk selv møte fangene i januar.

– Disse kvinnene er i en svært vanskelig situasjon. Forholdene for de små barna er særlig ille, sier han.

Skal ønske retur

Ifølge Houry ønsker kvinne-fangene å vende tilbake til sine hjemland, selv om de risikerer å bli straffeforfulgt der. Han ber nå europeiske land om i det minste å ta imot barna deres.

– Disse barna har ikke begått noen forbrytelser, de er ofre for krigen og for sine egne radikaliserte foreldre, sier han.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyste i slutten av januar at tolv personer er etterlyst av Norge, halvparten av dem kvinner, mistenkt for å ha vært med i IS. Flere av kvinnene skal ha fått barn under oppholdet i IS-kontrollerte områder.

Etterlyst

Det er ikke kjent hvor de etterlyste befinner seg, eller om noen av kvinnene er blant de 800 som holdes fanget av kurdisk milits i Nord-Syria.

Totalt 40 personer skal ifølge PST ha reist fra Norge for å slutte seg til IS i Syria og Irak, men det er uklart hvor mange av dem som fortsatt er i live og hvor de i så fall befinner seg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!