- Kurdiske styrker rykker fram mot Mosul-demning

Vil ta tilbake kontrollen over demningen i Nord-Irak fra Den islamske stat (IS).

PESHMERGA: Kurdiske peshmerga-styrker hevder at de med amerikansk flystøtte har gjenerobret deler av den strategisk viktige Mosul-demningen i Nord-Irak. Foto. Reuters / NTB scanpix
PESHMERGA: Kurdiske peshmerga-styrker hevder at de med amerikansk flystøtte har gjenerobret deler av den strategisk viktige Mosul-demningen i Nord-Irak. Foto. Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kurdiske styrker melder om framgang i offensiven for å ta tilbake den strategisk viktige demningen i Mosul, som kontrolleres av Den islamske stat (IS).

En kurdisk kilde opplyser til BBC at kurdiske peshmerga-styrker med støtte fra amerikanske luftstyrker, innledet nye angrep mot IS-mål i 05-tiden lokal tid søndag.

Meldingen er ikke bekreftet av andre kilder.

Den kurdiske framrykkingen begynte etter at USA lørdag bombet flere IS-mål i nærheten av Mosul-demningen. Amerikanske fly gjennomførte til sammen ni angrep mot IS-stillinger i byen Arbil og ved demningen, bekrefter Pentagon.

- De ni flyangrepene som hittil er gjennomført har ødelagt eller påført skader på fire pansrede personellkjøretøy, sju bevæpnede biler, to Humveer og en panservogn, heter det i en kunngjøring fra den amerikanske sentralkommandoen.

Drevet tilbake Ifølge kunngjøringen ble angrepene gjennomført for å støtte opp om det humanitære hjelpearbeidet i Irak, og for å beskytte amerikansk personell og amerikanske installasjoner i landet.

En talsmann for de kurdiske styrkene i området hevdet lørdag ettermiddag at opprørerne er drevet tilbake.

- Den kurdiske peshmerga-styrken har, med flystøtte fra USA, tatt tilbake kontroll over den østlige siden av damområdet, sa major Abdelrahman Korini. Dette er ikke bekreftet fra uavhengig hold. Strategisk viktig Mosul-demningen på elva Tigris forsyner store deler av regionen med elektrisitet og er også svært viktig for jordbrukerne i Nineveh-provinsen.

Den som kontrollerer demningen kan i teorien oversvømme store deler av Nord-Irak.

IS-opprørere tok kontroll over demningen 7. august, etter flere dager med intens kamp.

Ifølge øyenvitner fraktet de deretter inn ingeniører for å utføre nødvendig reparasjonsarbeid på demningen.

(NTB)