Kureres for å henrettes

Dødsdømte Steven Staley er for mentalt syk til å henrettes, men skal nå få tvangsbehandling slik at dommen kan fullbyrdes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Steven Kenneth Staley (43) er tidligere dømt til døden av en jury i Texas for drap på en restaurantsjef i Fort Worth for 17 år siden. Nå skal han tvangsmedisineres for å bli frisk nok til å bli henrettet, melder avisa Star-Telegram.

Fot to måneder siden ble den planlagte henrettelsen av Staley stanset. Årsaken var at den dødsdømte lider av paranoid schizofreni, og dermed var for syk til å henrettes. Loven krever at en person må være mentalt oppegående for å kunne henrettes.

Staley har nektet å ta medisin mot sine mentale lidelser. Påtalemyndighetene i Texas krevde derfor tvangsmedisinering slik at han kunne bli frisk nok til å henrettes.

- Folk i dette samfunnet har en tendens til å glemme hvor brutal forbrytelsen han begikk var, siden det skjedde i 1989, sier Chuck Mallin i påtalemyndigheten.

I går sa dommer Wayne Salvant ja til tvangsmedisinering for å gjøre Staley frisk nok til å kunne henrettes. Mens rettssaken pågikk satt den dødsdømte og plukket seg i håret og mumlet usammenhengende.

«Whoop! Tootie fruity. Vil tilbake til cella nå.» skal han ha sagt mens han holdt sine lenkede hender mot bakhodet.

Forsvarer Jack Strickland er kritisk til avgjørelsen.

- Hele ideen med å holde noen fast og medisinere dem så vi kan si rett ut at nå, nå er denne personen frisk nok til å henrettes, det synes jeg smaker litt av en Orwelliansk-sovjetisk tilnærming til jussen, sier Strickland.

Han sier er det har vært flere tilfeller av alvorlige mentale lidelser i Staleys familie. Moren hans var schizofren, og skal ha prøvd å drepe Staley og søsteren med kniv. Ven en annen anledning prøvde hun å kjøre en trestake inn i brystkassen hans. Faren slet med rusproblemer.

Staley har vært innlagt på sykehus nærmere 20 ganger siden han ble dømt til døden i 1991.

DØDSDØMT: Steven Kenneth Staley (43)