Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kurerte hiv med transplantasjon

Hadde hiv i 2007. Er frisk i dag.

KAN HELBREDES: Tyske forskere mener å ha helbredet en amerikansk mann fra hiv. Mannen, som i 2007 var smittet av viruset, er ifølge forskerne i dag helt frisk. Illustrasjonsfoto: M. Lakshman/ Scanpix
KAN HELBREDES: Tyske forskere mener å ha helbredet en amerikansk mann fra hiv. Mannen, som i 2007 var smittet av viruset, er ifølge forskerne i dag helt frisk. Illustrasjonsfoto: M. Lakshman/ Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En hivsmittet amerikansk mann som for snart fire år siden fikk en benmargstransplantasjon, er i dag erklært frisk av viruset, melder Reuters.

Tyske forskere presenterer nå den sensasjonelle nyheten i det medisinske tidsskriftet Blood.

Helt frisk - I dag er mannen fri for hiv-viruset og det virker ikke som det finnes noe sted i kroppen hans. Våre funn tyder sterkt på at pasiententen er helt frisk, sier den tyske legen Thomas Schneider, som er en del av forskergruppa som står bak de nye funnene.

Den hivsmittede mannen fikk i 2007 benmarg fra en donor med en genetisk mutasjon som gjør bæreren fri fra hiv-viruset, som forårsaker aids.

Lite allmenn Ifølge Reuters er det bare én prosent av befolkningen som har denne arvlige mutasjonen, som kalles Delta 32.

Andre eksperter har påpeket at behandlingen den hivsmittede amerikaneren fikk er så vanskelig å utføre, at den tvilsomt kan bli allmenn for andre hiv-pasienter. Benmargstransplantasjon anses som den siste utvei for kreftformer som leukemi, og er en lang og komplisert behandlingsform.

- Det er lite praktisk og kan drepe mennesker, sier legen Robert Gallo, som bidro til å identifisere hiv-viruset.

På verdensbasis bærer omkring 33 millioner mennesker på hiv-viruset. Sterke medikamenter kan holde pasientene friske, men det finnes per i dag ingen vaksine mot viruset.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!