Kurs mot russisk farvann

Den russiske tråleren «Elektron» er på flukt fra Kystvakten - med norsk offiser og lærling om bord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Fire fartøyer fra Kystvakten deltar i jakten på «Elektron» i Barentshavet. To jager tråleren på kloss hold, mens to overvåker dramaet fra avstand.

«Elektron» har et mørkt rulleblad i forhold til tvjuvfiske. Nå er tråleren på rømmen - med to norske inspektører om bord.

- I går vinglet den litt hit og dit, men de siste timene har den beveget seg mot den russiske kysten, sa pressesjef John Espen Lien i  Landsdelskommando Nord-Norge (LDKN) til Dagbladet.no klokka ni i dag tidlig.

Vurderer kollisjonskurs

Kapteinen på den russiske tråleren sier han vurderer å legge om kursen slik at det er fare for kollisjon med de norske kystvaktskipene.

- Jeg forbeholder meg retten til å legge om til kollisjonskurs, siden jeg har gitt opp håpet om å få hjelp, sier han til det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Kapteinen hevder at mannskapet, om nødvendig, vil bli reddet av skipet «Grigory Arloshkin».

Ifølge russisk sikkerhetspoliti (FSB) ligger ei gruppe på 50 russiske fiskebåter omtrent 100 nautiske mil - mellom 10 og 15 timers seilas - unna tråleren. FSB mistenker at kapteinen vil prøve å gå mot fiskebåtene for å gjemme seg blant dem.

- Ikke pålitelig

Norske myndigheter utelukker ikke at kapteinen mener alvor dersom han har truet med å legge om til kollisjonskurs.

- Jeg har ikke hørt om dette. Men med tanke på hvordan han har opptrådt tidligere, er det ikke overraskende, sier pressesjef John Espen Lien til Dagbladet.no.

- Kapteinen har ikke opptrådt pålitelig. Det har blant annet kommet påstander om at vi skal ha skutt mot tråleren, noe som er oppspinn fra ende til annen.

Krisesituasjon

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov uttrykker håp om at dramaet skal løse seg i løpet av dagen.

- Begge parter skjønner at dette er en krisesituasjon som må løses gjennom forhandlinger, sier han til RIA Novosti. 

Lavror understreker at russiske myndigheter vil etterforske saken, men sier samtidig at han ikke er enig i restriksjonene som norske myndigheter har lagt på fiske i området.

- Vi har aldri samtykket i de normene Norge har innført alene i området. Vi er i samtaler om dette. 

Settes fri?

Nyhetsbyrået Itar-Tass melder at norsk og russisk kystvakt ha kommet til enighet om at de to inspektørene om bord på «Elektron» skal få forlate tråleren. Ifølge sjefen for grensevakta i Murmansk, generalmajor Viktor Gubenko, skal nordmennene få gå om bord i et russisk kystvaktskip.

Pressesjefen i LDKN kjenner ikke til at det foreligger en slik avtale.

- Det kan jeg ikke bekrefte, men jeg kan heller ikke utelukke noe som helst. Tråleren er uansett langt unna russisk farvann, så en slik plan er uansett ikke nært forestående, sier Lien til Dagbladet.no.

20 timer unna
Den Murmansk-registrerte tråleren befinner seg i internasjonalt farvann. Dersom «Elektron» kommer innenfor russisk 12-milsone kan ikke norske myndigheter foreta seg noe.

- Beregninger tilsier at dersom den holder samme fart og kurs, kan den nå russisk territorialfarvann om 20 timer, sa Lien klokka ni.

Han understreker at Norge har god dialog med russiske myndigheter.

- Vi hadde seinest i går kveld direkte kontakt med den russsiske Sjøgrensevakttjenesten. Vi har et godt forhold, og de ser også alvorlig på dette. De har stor forståelse for den  norske reaksjonen på dette.


Avventer
Myndigheter følger situasjonen nøye, men nybakt utenriksminister Jonas Gahr Støre vil foreløpig ikke gripe inn i den dramatiske situasjonen.

- Han blir holdt løpende orientert, men dette er en operasjon som blir behandlet av Landsdelskommando Nord-Norge, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten ved UD til Dagbladet.no.

- Vi holder russiske myndigheter orientert, sier Sandsten.

Landets nye fiskeriminister, Helga Pedersen, sier imidlertid at hun forventer at russerne setter tråleren ut av drift.

- Dette er en anledning for russiske myndigheter til å vise at de tar miljøkriminalitet i Barentshavet på alvor, som de har sagt at de gjør. Jeg forventer at vi ikke vil se denne båten på havet mer, sier Pedersen til VG Nett.

Kontakt med nordmenn

Kystvaktskipet KV «Tromsø» har flere ganger hatt direkte kontakt med sine to inspektører, som holdes på «Elektron» mot sin vilje. Ifølge Aftenposten er det én offiser og én lærling.

- Det er ingen indikasjoner på at de behandles dårlig, sier John Espen Lien til Dagbladet.no.

Svært dårlig vær i området gjør jakten på og en eventuell bording av tråleren vanskelig.- Det er storm og åtte-ni meter høye bølger i området. Dette legger begrensninger på hva vi kan gjøre, sier LDKNs pressesjef.

Lien vil ikke kommentere hvorvidt det finnes planer om å borde skipet før det når russiske farvann.

- Jeg vil ikke gå i detalj på som kan være aktuelt å foreta seg. Vi konsenterer oss om å følge med på situasjonen. For oss står sikkerheten i høysetet, og det viktigste er at alt skal foregå på en ryddig og sikker måte.

Stakk fra arrest

«Elektron» ble tatt i arrest av kystvaktskipet «Tromsø» på lørdag.

- Det ble avdekket grove brudd på fiskeribestemmelsene i Barentshavet etter inspeksjon av den russiske tråleren, meldte LNKD i en pressemelding.

Tråleren fulgte først ordre om å dra mot Norge, men på søndag la den om kursen og satte av gårde mot russisk farvann - med nordmennene om bord. 

JAGER RUSSISK TRÅLER: Kystvaktskipet «KV Tromsø» omringer tråleren «Elektron» for å få den til å stanse.
<B>ELEKTRON:</B> Tråleren har vært i bråk tidligere. I vår ble den fotografert av et norsk overvåkingsfly i ferd med å drive ulovlig omlastning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer