Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kursen er satt for økte forskjeller

Jonas Gahr Støre (Ap) mener at budsjettet er starten på en periode med økte forskjeller i Norge.

- LØFTEBRUDD: Ap's finanspolitiske talsmann Jonas Gahr Støre anklager regjeringspartiene for løftebrudd, og sier han frykter større forskjeller med regjeringens budsjett som bankes gjennom i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
- LØFTEBRUDD: Ap's finanspolitiske talsmann Jonas Gahr Støre anklager regjeringspartiene for løftebrudd, og sier han frykter større forskjeller med regjeringens budsjett som bankes gjennom i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er satt en kurs for skattekutt også framover. Dette er nytt for Norge. Forskjellene kan øke raskt når de slippes løs. Det er ikke godtgjort at skattekutt gir konkurransefortrinn, slik regjeringen begrunner dem med, advarte Støre i finansdebatten tirsdag.

Ap's finanspolitiske talsmannfastslo at 99 prosent av det budsjettet som regjeringspartiene er blitt enig med Venstre og KrF om, tilsvarer det som de rødgrønne la fram 14. oktober.

- Dette kan man jo si er vel og bra, men regjeringen har brukt sitt manøvreringsrom til å skape stor forskjell mellom dem og oss. Finansminister Siv Jensen (Frp) sier at regjeringen har hatt liten tid til å sette sitt avtrykk på budsjettet. Men Høyre og Frp kom ikke uforberedt inn i denne situasjonen. De har forberedt seg i åtte år, sa Støre.

Han beskyldte regjeringspartiene for store løftebrudd, og sa at avstanden er stor fra det Høyre og Frp lovet under valgkampen, og det som nå foreslås i budsjettet.

- Ikke at Ap beklager dette, men slike brudd svekker tilliten hos velgerne, sa Støre.

Han mener at skattekutt er dette budsjettets egentlige hovedsak, og at det er staket ut en kurs som gir økte forskjeller i det norske samfunnet for hvert budsjett framover.

- Poenget er ikke at regjeringen henter ut fire ekstra milliarder fra oljefondet, men deres manglende vilje til å prioritere og kutte. I stedet går regjeringen altså til fondet og tar fra kommende generasjoners pensjonspenger, sa Støre.

(NTB)