Kurset politiet om tvangsekteskap

GARDERMOEN (Dagbladet): Politiet på Gardermoen vil gjøre mer for jenter som blir forsøkt ført ut av landet mot sin vilje. I går satte de seg på skolebenken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Der skal de lære hvordan de kan hjelpe jenter som står i fare for å bli tvangsgiftet eller kjønnslemlestet.

Med Norges største flyplass som arbeidsplass møter politiet på Gardermoen unge jenter som ufrivillig er på reisefot. Seinest torsdag i forrige uke fikk politiet et rop om hjelp fra en muslimsk kvinne (20) som foreldrene ville tvangsgifte i Tyrkia.

Fra et toalett i avgangshallen ringte hun politiet, som litt seinere hentet henne ut fra flyet og ga henne beskyttelse.

Ba om hjelp

Men de færreste som skal tvangsgiftes våger å ta kontakt med politiet. For å lære mer om hvilke jenter som er i faresonen, ba politiet om hjelp fra to kvinner med innvandrerbakgrunn.

Og de to «lærerne» visste bare så altfor godt hva de snakket om. Saynab Mohamud (24) med somalisk bakgrunn er omskåret. Nadia (23) ble forsøkt tvangsgiftet i Marokko i 1997. Ved å fortelle sine personlige historier ønsker de å hjelpe andre jenter som kan havne i samme situasjon.

- For at vi skal kunne gjøre jobben vår, er det viktig at vi har kunnskap om dette. Nadia og Saynab har levendegjort et problem som har vært lite kjent for oss. Nå har vi fått konkrete råd om hva vi skal se etter, tegn som tyder på at noe kan være galt, sier politistasjonssjef Nils Sundstu til Dagbladet.

Merker etter vold

Og jentene gikk svært konkret til verks. De fortalte politifolkene hvilke flyavganger de skulle følge ekstra godt med på, og hvordan de kunne plukke ut jenter i faresonen.

- Tydelige merker etter vold kan være et signal. Hovne øyne etter gråt kan være et annet. At jenta virker sløv eller har slørete blikk, kan være et tredje. Hvis dere har mistanke om at noe er galt, ta jenta med på et eget rom - bort fra foreldrene. Da våger hun kanskje å snakke om det, råder Nadia, og Saynab nikker samtykkende.

Nær 30 politifolk lytter alvorlig på jentene. Så bryter spørsmålene løs.

Hvor gamle er egentlig jentene når de er gifteklare? Blir også gutter giftet bort mot sin vilje? Er det spesielle klær eller smykker som tyder på at jentene skal giftes bort? Hvor lenge blir jentene borte dersom sårene skal gro etter en omskjæring? Er alle ungdommer mot tvangsgifte?

Stadig skyter blåkledde armer i været for å få svar på nye spørsmål. Og jentene svarer. Gang på gang gjentar de sine hovedpoeng.

- Prat åpent med jentene. Og stol på dem, sier Nadia.

6000 i faresonen

Ifølge Saynab bor det rundt 6000 jenter her i landet som er i faresonen for å bli tvangsgiftet.

- Hadde det bare vært noen få, hadde vi ikke tatt det så alvorlig. Men dette er et økende problem, hevder Nadia.

Begge var de veldig glade for at politiet selv hadde tatt initiativet til å lære mer om problemet.

- Jeg er kjempestolt av dere og utrolig takknemlig for det dere gjorde for den jenta i forrige uke, sier Saynab til politifolkene.

FIKK RÅD: Politifolkene på Gardermoen lurte på mye, og var godt fornøyd med rådene de fikk. Til høyre Saynab Mohamud (24).