Kursk blir gravplass

Enkene Oksana Silogova og Irina Shubina kastet i går blomster på havet der den russiske ubåten Kursk havarerte 12. august i år. For de fleste av de 118 omkomne blir vraket deres grav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske myndigheter regner med at bare en tredel av likene kan hentes opp. I går ble de tre første tatt ut av vraket. Oksana og Irina var gift med offiserene Andrej Silogov og Aleksandr Shubin, to av dem som mistet livet da Kursk havarerte. De to enkene kom til den norske plattformen Regalia sammen med sjefen for den russiske Nordflåten, Vjatsjeslav Popov. Fra dekket kastet de blomster i havet til minne om sine menn.

Hentet ut lik

Russiske dykkere, assistert av norske eksperter, tok seg i går ettermiddag inn i vraket.

108 meter under blomstene i vannskorpa hentet dykkere ut tre av de omkomne. De tre likene ble funnet i de to bakerste seksjonene på ubåten. De ble plassert i en spesiell beholder som skulle frakte dem opp til overflaten, opplyste viseadmiral Mikhail Motsak, som er stabssjef i Nordflåten.

Gravplass

Men russiske myndigheter regner med at de fleste likene i Kursk får ubåten som sitt siste hvilested. De kraftige eksplosjonene som sendte fartøyet til bunns, har trolig forårsaket så store skader at bare en tredel av de omkomne kan hentes opp og begraves i vigslet jord.

Arbeidet med å hente ut de omkomne er vanskelig, og dykkerne utsetter seg for livsfare når de går inn i vraket.

<B>FARVEL:</B> Kursk-enkene Oksana Silogova og rina Shubina besøkte i går plattformen Regalia.