KURSK felt av egen torpedo

Ustabilt drivstoff i en gammel torpedo var årsak til at atomubåten «Kursk» havarerte, konkluderer den russiske regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandagens kunngjøring gjør ende på spekulasjonene om årsaken til at en av Russlands mest moderne ubåter havarerte. Ulykken 12. august 2000, som kostet hele mannskapet på 118 livet, er den verste som har rammet den russiske marinen i fredstid.

Russiske militære beskyldte først et NATO-fartøy for å ha kollidert med «Kursk», og hevdet etterpå at en mine fra 2. verdenskrig var årsak til havariet.

Men konklusjonene i regjeringens egen gransking gir marinen selv ansvaret for ulykken. Eksplosjonen skyldtes ustabilt brensel i torpedoene, av en type som NATO-landene for lengst har sluttet å bruke.

En brann i torpedobrennstoffet etter en første eksplosjon førte til at hele ammunisjonslageret om bord på «Kursk» gikk i lufta, sier Valerij Dorogin, et av undersøkelseskommisjonens medlemmer, til nyhetsbyrået Interfax.

Alle besetningsmedlemmene i den fremre delen av ubåten omkom i den første eksplosjonen. Den andre eksplosjonen førte til at resten av ubåten ble ødelagt. Ifølge notater funnet hos en av sjøfolkene var det minst 23 mann som overlevde flere timer i akterenden av ubåten, uten at marinen klarte å komme i kontakt med dem.

(NTB)