- «Kursk» hadde trolig ikke atomvåpen

Gregorij Tomsjin sier han aldri har sagt til TV 2 at atomubåten «Kursk» hadde atomvåpen om bord da den sank. - Jeg svarte at denne ubåten trolig ikke hadde atomvåpen om bord, sier Tomsjin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det som ble kringkastet om «Kursk» og mitt intervju i dag, at det helt sikkert var to atomstridshoder om bord i «Kursk», er løgn, sier Tomsjin til nyhetsbyrået AP.

TV 2 tar ikke selvkritikk. - Det er vanskelig å feilsitere når vi bare har sendt det han har sagt, sier TV 2s reporter Øystein Bogen til Dagblaet.no.

Tomsjin sier at han ble intervjuet av den norske tv-kanalen og svarte på spørsmål om det kunne være atomvåpen om bord i denne typen ubåter.

- Jeg svarte ja, det kan det være, sier Tomsjin.

- Men på spørsmål om det var det i denne ubåten svarte jeg at den trolig ikke hadde atomvåpen, sier Tomsjin. Han sier videre at den statlige undersøkelseskommisjonen ikke diskuterte dette spørsmålet mens han var tilstede.

- Tomsjin sa aldri dette til oss. Jeg har sett igjennom hele tapen fra intervjuet flere ganger, og ikke funnet dette, sier TV 2s Bogen.

På TV 2 i går ble Tomsjin brukt som den russiske kilden som bekreftet at det definitivt var atomvåpen om bord i «Kusk» da den sank.

- Tomsjin sa det han sa. Men han sa aldri at det var to atomladninger om bord. Det har vi fra en annen kilde, sier Bogen.

Marinen avviser atomvåpen i «Kursk»

I russiske medier har «Kursk»-oppstyret fått liten plass.

En framstående russisk marinetalsmann avviste torsdag på det sterkeste meldingene om at ubåten hadde atomvåpen om bord.

- Disse opplysningene kan jeg kategorisk avvise siden de er fullstendig gale, sa Igor Dygalo, som leder pressetjenesten i den russiske marinen.

- Gregorij Tomsjin har flere ganger kommet med slike personlige kommentarer uten å tenke på at slike uttalelser skaper bekymringer hos befolkningen og i samfunnet, sa Dygalo på telefon til AFP torsdag.

Den norske ambassaden i Moskva bekrefter at Norge har bedt om et møte med russiske myndigheter for å få svar på spørsmålet om det var kjernevåpen om bord i «Kursk».

(Dagbladet.no/AP/NTB-TT-AFP)