«Kursk» har atomvåpen om bord

Den forliste atomubåten «Kursk» hadde atomvåpen ombord da den gikk ned i fjor. Ifølge den russiske havarikommisjonen kunne det tragiske forliset endt mye verre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ubåten «Kursk» hadde atomvåpen om bord da den forliste i fjor. Det får TV 2 bekreftet av kilder i den russiske granskningskommisjonen.

- Ja det har vi visst om lenge, sier Grigorij Tomtsjin, medlem av kommisjonen til TV 2. Meldingen blir også bekreftet fra norsk hold.

Etter TV 2s opplysninger er det to atomraketter om bord, som er dårlig sikret dersom de blir liggende under vann. Hver av rakettene har en sprengkraft på 500 kilotonn, noe som tilsvarer 34 Hiroshima-bomber.

Harald Ramfjord, som driver offshorefirmaet Global Tool Management, bekrefter overfor TV 2 at han har sett hemmeligstemplede dokumenter som stadfester at det var to krysserraketter om bord da atomubåten «Kursk» gikk ned.

Bellona tror ikke på påstandene

Miljøstiftelsen Bellona tror ikke på påstandene om at «Kursk» hadde atomvåpen om bord. Til Dagbladet.no sier fagmedarbeider Thomas Nilsen at TV 2s kilder i den russiske Dumaen ikke kan vite noe om ubåten hadde atomvåpen.

- Vi har snakket med det russiske nyhetsbyrået Interfax i kveld, og de sier at politikerne ikke har opplysninger om dette.

Nilsen peker også på at «Kursk» skulle videre til Middelhavet etter øvelsen i Barentshavet.

- I år 2000 var det ikke vanlig at hverken russiske eller amerikanske ubåter hadde med seg atomvåpen dit, sier Nilsen.

Han fikk henvendelser fra flere store internasjonale nyhetsbyråer og aviser i kveld, og mener opplysningene kan true norsk fiskerinæring.

Ber forsvaret fortelle det de vet

Nilsen mener det nå er på tide at norsk og amerikansk etterretning forteller det de vet.

- De vil vite om atomubåten «Kusk» hadde atomvåpen om bord eller ikke, sier Nilsen. Han mener også at eventuelle atomraketter om bord ikke vil være noen stor miljøtrussel.

- Der støtter vi oss på erfaringer fra atomubåten Komsomolets som gikk ned i 1989. Plutonium fra atomvåpen vil trolig bare legge seg på havbunnen, sier Nilsen.

(Dagbladet.no/NTB)

<B>TO ATOMRAKETTER OM BORD: Bildet fra den statlige russiske tv-stasjonen RTR viser en av redningslukene på Kursk. 118 mann ble fanget inne i atomubåten.