Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Kursk» kan skjule løsningen

Om bord i «Kursk» kan det finnes data som avslører hva som egentlig skjedde da den russiske ubåten sank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Kursk» er en av den russiske flåtens mest avanserte atomubåter, og har en rekke avanserte datasystemer, skriver Aftenposten.

Båten deltok i en større øvelse da den sank, og i slike sammenhenger har norske og andre vestlige ubåter et datasystem som nøye registrerer hva som skjer om bord. Dersom «Kursk» har et tilsvarende system, kan båten selv ha løsningen på den tragiske gåten.

Ubåtinspektør Harald Håkonsen forteller til Aftenposten at datasystemene i norske og vestlige ubåter registrerer og lagrer alt som skjer i båtens datasystemer. Under en øvelse vil man gjøre et utvidet opptak av aktiviteten.

Jarl Johnsen ved Forsvarets forskningsinstitutt sier at det kan være mye informasjon å hente ved å heve en eventuell registreringsmaskinen ombord i «Kursk».

- Dersom jeg var russisk offiser ville jeg være oppsatt på å få denne informasjonen ut av «Kursk», sier Johnsen til Aftenposten.

Både Johnsen og Håkonsen sier det er grunn til å tro at «Kursk» langt på vei vil overvåke en slik øvelse på samme måte som en vestlig ubåt, selv om de ikke kan være sikre.