Kursk-operasjon i kritisk fase

Dykkerne kan komme gjennom skroget i løpet av kvelden. De slåss mot klokka - en ny storm er på vei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stormen letnet noe i dag og de 18 norske og russiske dykkerne kunne fortsatte arbeidet med å hakke seg vei gjennom skroget på den havarerte atomubåten.

Det makabre arbeidet med å ta seg inn til de 118 døde russerne måtte avbrytes i en dag fordi sterk vind og havstrømmene i Barentshavet gjorde arbeidet umulig.

I kveld ser det ut til at dykkerne vil klare å gjøre seg ferdige med skjærearbeidet i løpet av kvelden. Dermed er det like før de må forberede seg på det som trolig er et uhyggelig syn om bord i den sunkne ubåten.

Dykkerne har ikke god tid på seg. Allerede onsdag kveld melder russiske militære om et nytt stormvarsel for området rundt 150 meter utenfor Russlands nordvestkyst der «Kursk» ligger på 108 meters dyp. Ubåten sank 12. august i år.

Eksperter sier at det sannsynligvis bare er mellom 20 til 30 prosent av likene som kan hentes opp. De mener dykkerne vil måtte bruke mye styrke på å få de stive kroppene ut gjennom de små hullene. Hvis det ikke går, vil de måtte sage av noen legemsdeler, sier en russisk talsmann.

(NTB)

TUNG JOBB: På over hundre meters dyp jobber dykkerne med å få hull i Kursk. I kveld kan de nå gjennom skroget.