«Kursk»s døde er politiske bomber

De døde sjøfolkene som nå hentes ut fra «Kursk», bringer med seg svarene på hva som egentlig skjedde da ubåten gikk til bunns. Dermed er de også politiske bomber for russiske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere av kroppene som er heist i land er sterkt forbrente. Samtidig skal flere kropper være herjet av sterke skader etter at de har blitt truffet av tunge gjenstander.

En kraftig brann, og en rystelse som gjorde at det meste ble kastet om hverandre, var det første de mer enn 20 overlevende opplevde rett etter de to eksplosjonene som senket «Kursk».

Brevene

Sammen med brevet fra løytnant Dmitrij Kolesnikov vil obduksjonen av likene gi svar på mange andre spørsmål. Blant annet hva de 23 som overlevde i første omgang døde av til slutt, og hvor lenge de ventet på døden.

Indirekte vil verden da også få vite om noen av dem kunne vært reddet.

- Jeg synes det ville være rart om det ble skrevet bare ett brev, særlig hvis det var flere offiserer blant de 23 som samlet seg i ubåtens niende seksjon, sier kommandør Harald Håkonsen, sjef for de norske ubåtene, til Dagbladet.

Informasjon

I en slik katastrofesituasjon vil offiserer umiddelbart forsøke å sikre seg informasjon som er viktig for en redningsaksjon. De vil skrive ned det de vet om årsaken til ulykken, hvordan situasjonen er om bord, og hvor farlig den kan bli.

- De viktigste avgjørelsene i en redningsaksjon tas utenfor ubåten. Jo mer informasjon redningsmannskapet har om ubåtens tilstand, jo mer effektiv blir selve aksjonen. Det vet alle ubåtoffiserer, sier kommandør Håkonsen.

Russerne holder fortsatt fast på at årsaken til ulykken var en kollisjon med en utenlandsk ubåt. Vestlige land hevder at Kursk sank fordi en av ubåtens torpedoer eksploderte.

Brevet fra Kolesnikov kan inneholde sannheten om årsaken. Dermed er dette, og eventuelt flere brev, en politisk bombe for russiske myndigheter.

Det kan også obduksjonene bli. Russerne hevdet at alle de 118 om bord var døde etter bare få minutter. Kolesnikovs brev har allerede avslørt at det ikke var sant. De 23 i niende seksjon kan ha druknet, frosset i hjel eller dødd av forgiftet luft som de selv pustet ut.

Men det er uvisst om russiske myndigheter vil offentliggjøre hva brev og obduksjoner avslører.

Ikke atomvåpen

De verner også tett om de militære hemmelighetene vraket inneholder.

Bare russiske dykkere får gå inn i ubåten.

- Finnes det koder for utskytning av atomvåpen om bord i «Kursk»?

- «Kursk» førte, ifølge inngåtte nedrustningsavtaler, ikke atomvåpen, sier kommandør Håkonsen.

- Hva er russerne da redde for?

- Hvis det ble sendt meldinger på ubåtens sambandsnett ulykkesdagen, så kan kanskje den hemmelige koden til dette sambandet avsløres. Sannsynligvis ligger det også ulike typer beredskapsplaner om bord, som russerne ønsker skal forbli hemmelige. Men generelt sett så ønsker ikke russerne å avsløre for omverdenen hva slags militær styrke slike ubåter har. Ingen land ønsker at andre skal ha innsikt i deres våpensystemers reelle styrke og kapasitet, sier kommandør Håkonsen.

SAMMEN PÅ KURSK: Dimitrij Kolesnikov sammen med kona om bord på Kursk i «sommer». De to giftet seg i vår.