Kursleder ble syk - 40 sykepleiere får ikke jobbe

Mens Norge skriker etter kvalifisert helsepersonell, må 40 sykepleiere med utdannelse fra utlandet vente et ekstra halvår før de kan begynne å jobbe. Årsak: En kursavholder har blitt syk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykepleierne Mari Brynhildsen (22), Kjersti Hoddevik (26) og Frøydis Bjørklund (25) ble ferdig med studiene i Australia i november i fjor. Denne uka skulle de starte på et to ukers kurs som kreves for å få lov til å jobbe som sykepleier i Norge.

I slutten av forrige uke mottok de imidlertid et kort brev fra Høyskolen i Oslo: Læreren som skal holde kurset er blitt syk, og kurset må avlyses. Neste kurs avholdes først til høsten.

Sykepleiermangelen

  • Det er anslagsvis 3700 sykepleiere for lite i Norge.
  • De siste årene har Høyskolen i Oslo avholdt to autorisasjonskurs i året, hver med kapasitet på rundt 40 sykepleiere.
  • Helseminister Tore Tønne har tidligere lovet at Helsetilsynet vil gjøre en fornyet vurdering av hva som er nødvendig for å oppnå autorisasjon for sykepleiere.

40 sykepleiere hadde meldt seg på kurset, og disse må nå vente et halvt år på å få lov til å begynne å jobbe. Samtidig mangler Norge i dag nesten 4000 sykepleiere.

- Hadde jeg visst at det skulle bli sånn, hadde jeg aldri valgt å ta utdannelsen min i utlandet, sier Frøydis Bjørklund.

- Jeg hadde regnet med noe venting, men dette er uholdbart.

- Møtt med surhet

Studievenninnen Kjersti Hoddevik bor på Vestlandet. Siden kurset holdes på Høyskolen i Oslo har hun fått tillatelse til å ta kurset som privatist. Men også hun blir nå rammet. Personen som skulle rette oppgaven hennes og kursleder er nemig en og samme mann, og slik situasjonen er kan ingen andre erstatte ham.

- Dette er bare helt vanvittig, raser Hoddevik.

- Før vi dro til Australia, fikk vi vite at det ikke skulle være noe problem å få godkjenning i Norge, i og med at Statens Lånekasse hadde innvilget oss stipend. Vi har jo også mottatt gebyrstipend og reisestipend, og det er ganske mye penger. Men om de ikke vil dra nytte av oss så...

Hoddevik forteller at hun nærmest ble møtt med surhet da hun etter at hun mottok brevet fra Høyskolen henvendte seg til Statens autorisasjonskontor for sykepleiere for å prøve å finne ut hva hun kunne gjøre.

- Ingen kommentar

Direktøren ved autorisasjonskontoret, Per Haugum er godt kjent med saken, men han har ingen forståelse for viktigheten av å plassere ansvaret for situasjonen et sted.

- Det er sykdomsfraværet som har skylden, sier han.

- Men er det ikke noe galt et sted når ett sykdomstilfelle fører til at 40 sykepleiere må vente et ekstra halvår på godkjenning?

- Nei, det har jeg ingen kommentar til, sier direktøren. Han viser i stedet til dekanus Unni Knutstad ved Høyskolen i Oslo sin sykepleieutdanning.

Hvem har ansvaret?

Dagbladet tar kontakt med dekanusen, og presenterer henne for problemstillingen slik vi har fått den beskrevet av sykepleierne.

- Vel det er ikke så enkelt, sier Knutstad. - Dette er jo en prosess mellom autorisasjonskontoret og oss. Vi hadde jo i utgangspunktet to kurs i året, men nå ser vi at pågangen har økt veldig...

- Men er det ikke kritikkverdig at en slik situasjon kan oppstå?

- Jo, vi er inneforstått med det, men vi har bare fått midler til grunn- og videreutdannelse og ikke til autorisasjonsprosessen.

- Er ikke dét å fraskrive seg ansvaret?

- Ansvarsfraskrivelse å skylde på manglende ressurser? spør dekanusen.

- Ja, det må da være mulig å få arrangert dette ene kurset selv om en person har blitt syk?

- Ja, og vi prøver fortsatt å få det til. Vi har ikke gitt opp, men vi kan bare ikke love noe.

I mellomtida går 40 sykepleiere som gjerne vil å jobbe i en sektor som skriker etter arbeidskraft uten jobb.

IKKE GODKJENT: Frøydis Bjørklund (25) utdannet seg til sykepleier i Australia. Her står hun foran Ullevål Sykehus, hvor hun bare kan jobbe som hjelpepleier. Sykehuset mangler 400 sykepleiere. <P>