Kursras for Eltek og InFocus

Eltek er en av taperne på en svært svak dag for IT-aksjene, mens Hydro stiger på posisjonering før resultattallene mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eltek faller på Oslo Børs fredag etter at konkurrenten Power One bekrefter at store lagre av selskapets produkter hos Cisco Systems vil redusere salget fremover. Ellers preges markedet av gevinstsikring i RCL, samt posisjonering i Norsk Hydro i forkant av resultatet for fjerde kvartal, som legges frem mandag. Både på Oslo Børs og ellers i Europa er utviklingen negativ, og IT-aksjene faller mest.

Samlet er totalindeksen ned én prosent til 1.389,99 poeng så langt i dag. Omsetningen på hovedlisten utgjør nesten to milliarder kroner. IT-indeksen faller hele 3,4 prosent.

Elteks konkurrent i USA, Power One, har falt stupt de senest dagene i kjølvannet av at Cisco Sysyems advarte om svak salgsutviking det neste halvåret. Power One er en av Ciscos underleverandører, og spekulasjonene har vært basert på at Power One ville merke de samme effektene. Finanskanalen.no omtalte dette i går.

I dag bekrefter Power One ståa og nedjusterer salgsprognosene for 2001. Eltek falt umiddelbart på nyheten, fra 214 til 200 kroner, men er kommet litt opp igjen. Siste omsatte for Eltek er 203 kroner, ned 7,7 kroner fra i går. Eltek-aksjer for 47 millioner kroner har skiftet hender i dag.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt nye 1,8 prosent i går, noe som setter tonen for teknologiaksjene på Oslo Børs. På toppen av taperlisten finner vi Scandinavia Online (-12,5%), Opticom (-8,3%) og Norman (-5,6%).

InFocus faller 7,1 prosent til 183,50 kroner, omsatt for 146 millioner kroner. Aksjen sluttet på 193,50 kroner i USA i går, men ligger altså 10 kroner under det nivået på Oslo Børs. Også Telenor sliter om dagen, og er fredag tilbake under emisjonskursen på 42 kroner. Siste omsatt er 41,90 kroner etter et fall på 2,1 prosent fra i går.

DnB Investor som er en av Norges største fondsforvaltere, var overvektet i TMT-sektoren i januar, men har for februar gått ned til nøytralvekting i sektoren.

Et av de få lyspunktene så langt i dag er Norsk Hydro som er opp 0,9 prosent til 397 kroner. Hydro troner på toppen av omsetningslisten med 435 millioner kroner. Kursen har vært oppe i 400 kroner i løpet av dagen. Det er første gang siden midten av september i fjor.

Den store interessen for Hydro-aksjen skyldes posisjonering før selskapet legger frem resultatet for fjerde kvartal mandag morgen. Ifølge estimater hentet inn av nyhetsbyrået TDN Finans ventes det et overskudd i kvartalet på 9.955 millioner kroner før skatt. I fjerde kvartal 1999 fikk Norsk Hydro et resultat før skatt på 1.746 millioner kroner. En sterk oljepris gjennom 2000 er hovedårsaken til den voldsomme resultatforbedringen. Som vanlig er analytikerne mest usikre på utviklingen for gjødselsvirksomheten.

Åtte analytikerne TDN Finans har snakket med ga sin anbefaling. Fem sier kjøp/svak kjøp, to hold, mens én har svak salg. Kursmålene varierer fra 360 til 465 kroner, med et snitt på 430 kroner.

RCL fortsatte oppturen i USA i går sammen med P&O Princess Cruises, mens Carnival falt noe tilbake. På Oslo Børs er investorene mer opptatt av å sikre gevinster, og RCL faller 0,4 prosent til 255 kroner. Omsetningen er på 330 millioner kroner.

Det amerikanske meglerhuset Raymond James oppjusterte i går RCL til "sterk kjøp" fra "kjøp".

Også ellers i Europa preges børsene av fallende kurser på IT-aksjer i kjølvannet av Nasdaq-fallet i går.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.