Kursras og konkursras

Sist torsdag lokket Sør-Koreas president, Kim Dea-jung, med at aksjene på børsen i Seoul nå var et kjempegodt kjøp. I går raste kursene på børsen i Sør-Korea i en takt som gjorde kursnedgangen til den verste i landets historie på én enkelt dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidenten, Kim Dea-jung, bønnfalt ledende forretningsmenn i USA om å investere i hans hjemland - uten at det ser ut til å hjelpe.

Det er Tigerens år i Asia i år, men de såkalte Tiger-økonomiene viser ingen tegn til å snu den kraftige tilbakegangen. Japanske yen fortsetter å falle og havnet i går på det laveste nivå mot amerikanske dollar på åtte år.

Mulig devaluering

Yenen er nå så svak at den truer med å sette ytterligere fart i tilbakegangen i Asia.
En svekket yen kan tvinge Kina til å devaluere sin yuan. Ifølge markedsanalytikere vil en devaluering i Kina føre til en ny runde med devaluering over hele Asia for at landene skal beholde sin konkurransekraft på eksportmarkedene.

I mai var det 1791 nye konkurser i Japan, en økning på 37,5 prosent i forhold til i fjor.

De konkursslåtte selskapene hadde en samlet ubetalt gjeld på mer enn 40 milliarder kroner. Det er den høyest registrerte konkursgjeld i en enkelt måned siden andre verdenskrig.

Japanske banker som sliter med enorme tap på eiendomslån i hjemlandet, er også den største utenlandske långiver i Asia, og fortsatt tilbakegang i nabolandenes økonomi kan velte flere banker.

Unntakene

Noen selskaper gjør det imidlertid svært godt midt i tilbakegangen. Det gjelder bl.a. Honda Motor Co., Canon Inc., og Nintendo Co. Alle disse selskapene rapporterer om en betydelig inntektsvekst etter første kvartal. En høy dollarkurs bidrar til at de kan selge sine eksportprodukter billigere. Og selv om de ikke reduserer prisen, vil fortjenesten i utlandet være stadig mer verd i hjemlandet.

Japan bekreftet også i går at landets bruttonasjonalprodukt går tilbake. Første kvartal i år var det en tilbakegang på 1,3 prosent, mens tilbakegangen i fjor var 0,7 prosent.
Det er første gang siden 1974 at Japan har hatt en reduksjon i BNP et helt år.