Kurt avbrøt ferien. Det kostet Askøy 55 millioner

Ap-utbryteren lot kona være igjen på ferie i Spania. Han skulle på et ekstraordinært kommunestyremøte i Askøy. Nå må det kuttes og spares.

VIPPET: Kurt Johnny Hæggernæs fra Askøy er Arbeiderparti-utbryteren som avbrøt en ferie i Spania og sørget for å vippe flertallet slik at kommunestyret med en stemmes overvekt avviklet eiendomsskatten for 2019. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet
VIPPET: Kurt Johnny Hæggernæs fra Askøy er Arbeiderparti-utbryteren som avbrøt en ferie i Spania og sørget for å vippe flertallet slik at kommunestyret med en stemmes overvekt avviklet eiendomsskatten for 2019. Foto: Eivind Senneset, DagbladetVis mer

- Det handlet om min egen samvittighet, sier Kurt Hæggernæs.

Han er mannen som sørget for at Askøy kommune avviklet eiendomsskatten fra og med 2019.

Dramaet utspilte seg på et tidspunkt da lokalpolitikerne var uvitende om at Askøy seinere skulle havne midt i det nasjonale nyhetsbildet med over 2 000 syke askøyværinger som følge av bakterier i drikkevannet.

Avgjørende avhopper

På vei mot det endelige vedtaket meldte Kurt Hæggernæs seg ut av Arbeiderpartiet etter mange års medlemskap.

Det skjedde i protest mot - nettopp - eiendomsskatten.

Hæggernæs lå på sykehus da eiendomsskatten ble innført. Han lot kona være igjen i Spania da den ble avskaffet. Det skjedde i et ekstraordinært kommunestyremøte der eiendomsskatten ble behandlet for andre gang etter krav om lovlighetskontroll.

Eiendomsskatten ble avviklet i Askøy med 18 mot 17 stemmer. Det barberte kommunens årlige inntekter med 55 millioner kroner.

Uavklarte kutt

Rådmann Eystein Venneslan sier til Dagbladet at kommunestyret på langt nær er i mål med å vedta nødvendige innsparinger etter at inntektene fra eiendomsskatten falt bort. I tillegg er det gjort store innhogg i disposisjonsfondet.

I rådmannens økonomirapport etter årets fire første måneder heter det blant annet at «budsjettet forutsetter betydelige innsparinger i driften». Og videre at ««mange tiltak er fremmet for politisk behandling og blitt avvist».

- Det er en krevende situasjon, sier Venneslan.

Av økonomirapporten framgår det at det spares inn på alt fra vedlikehold av skoler og barnehager, til renhold og at ubesatte psykologstillinger i barnevernet ikke blir besatt. I administrasjonens kuttliste heter det blant annet at to lærlingestillinger faller bort.

Slitte skoler

Ap-ordfører Terje Mathiassen slår fast at eiendomsskatt kommer til å bli en av de store sakene i lokalvalgkampen.

KREVENDE: Askøy-ordfører Terje Mathiassen (Ap) har hatt travle dager med vannskandalen i kommunen. Fra før av slet han med en krevende økonomi etter at eiendomsskatten ble fjernet. Foto: Paul Sigve Amundsen, NTB scanpix
KREVENDE: Askøy-ordfører Terje Mathiassen (Ap) har hatt travle dager med vannskandalen i kommunen. Fra før av slet han med en krevende økonomi etter at eiendomsskatten ble fjernet. Foto: Paul Sigve Amundsen, NTB scanpix Vis mer

- Jeg mener vi fattet et feil vedtak da eiendomsskatten ble fjernet. Men jeg ønsker ikke henge ut enkeltrepresentanter, sier han om utbryteren som sørget for å sikre flertall for vedtaket.

Ifølge ordføreren ble eiendomsskatten innført på grunn av et stort etterslep på vedlikehold av skoler.

- Det var såpass at også Arbeidstilsynet var inne med full tyngde. Kommunen har en trang økonomi, og vi hadde ikke mulighet til å låne de 43 millioner kronene, det måtte tas over driftsbudsjettet. Det var ingen annen mulighet enn å innføre eiendomsskatt på bolig og fritidseiendommer, sier Mathiassen.

Kolbergs kontrakt

Ap-utbryter Hæggernæs gjør det klart at eiendomsskatten ble et samvittighetsspørsmål for ham.

- Jeg har alltid vært mot den. Og i møte med velgere og medier i valgkampen for fire år siden lovte vi at det ikke skulle innføres eiendomsskatt på bolig og fritidseiendommer. Det var tydelig i programmet, sier Hæggernæs, og legger til:

SKATTEMELDINGEN: Årets skattemelding er klar, og i den forbindelse hjelper Hallgeir Kvadsheim fra «Luksusfellen» deg med å finne ut hva du må se etter. Video: Hallgeir Kvadsheim. Redigering: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

- Jeg tror det var Martin Kolberg (Ap-veteran på Stortinget og tidligere partisekretær) som sa at programmet er en kontrakt mellom partiet og velgerne. Det er i alle fall ikke jeg som har brutt den kontrakten.

Flere runder

Tilfeldighetene ville det slik at Hæggernæs var innlagt på sykehus da eiendomsskatten ble innført av kommunestyret i desember 2016. Selv ville han stemt mot. Den innkalte vararepresentanten stemte for.

FLERE RUNDER: Kurt Johnny Hæggernæs lå på sykehus da Askøy innførte eiendomsskatt. Han avbrøt en ferie for å avvikle den. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet
FLERE RUNDER: Kurt Johnny Hæggernæs lå på sykehus da Askøy innførte eiendomsskatt. Han avbrøt en ferie for å avvikle den. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet Vis mer

- Så den ble innført for 2017 og videreført i 2018 med lovnader om at den skulle redde kommunens økonomi. Likevel gikk vi med underskudd. Så da vi kom til ny budsjettbehandling i desember 2018 gjorde jeg det klart at jeg kom til å stemme mot. Jeg meldte meg ut i november i fjor for å gjøre det ryddig, forteller Hæggernæs.

Men det lokalpolitiske dramaet var ikke over med det. Budsjettvedtaket ble underlagt lovlighetskontroll, noe som utløste et ekstraordinært kommunestyremøte der eiendomsskatten kom opp på nytt.

- Det møtet sto ikke i min kalender. Så jeg var på ferie i Spania da innkallingen kom. Den avbrøt jeg for å komme hjem og sikre flertallet, bekrefter Hæggernæs.

Ekstra vann-regning

Vannskandalen, som så langt har gjort 76 personer så syke at de er blitt innlagt på sykehus, den har Askøy kommune altså fått på toppen av det ordføreren uten omsvøp omtaler som en veldig krevende økonomisk situasjon.

- Det blir helt sikkert en masse ekstra utgifter som følge av bakteriesaken. Men jeg har ingen oversikt over hva vi snakker om. Det er et enormt arbeid som legges ned og mye overtid innen både vann- og avløp, helse og i administrasjonen. Men oversikt får vi nok ikke før til høsten, sier Mathiassen.

PRAGMATISK ORDFØRER: I Hvaler vil Frp-ordfører Eivind Norman Borge fjerne eiendomsskatten, men styrer likevel en kommune med 35 millioner årlige kroner fra den forhatte skatten. Hvordan i all verden forklarer han dette? Reporter Jon Even Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer