Kurt Oddekalv er død

Miljøverner Kurt Oddekalv (63) døde da han gikk gjennom isen på et vann i Bergen mandag ettermiddag.

OMKOM: Kurt Oddekalv, leder av Norges Miljøvernforbund, døde i en ulykke mandag ettermiddag. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet
OMKOM: Kurt Oddekalv, leder av Norges Miljøvernforbund, døde i en ulykke mandag ettermiddag. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Miljøverner Kurt Willy Oddekalv (63) døde da han gikk gjennom isen på et vann i Bergen tidligere mandag ettermiddag. Det skriver politiet i en pressemelding.

Navnet frigis i samråd med de pårørende.

Politi og brannvesen rykket ut til melding om at en person var gått gjennom isen på Bahusvatnet klokka 17.17. En drøy halvtime senere skreiv politiet at det dreide seg om en dødsulykke.

Ber om ro

Familien varsler at de vil komme med en uttalelse i løpet av de neste dagene, men at de nå ber om ro.

Oddekalv er en av landets mest profilerte miljøvernere, og er leder av Norges Miljøvernforbund, som han stiftet i 1993.

Politiet ble varlset etter at noen hadde sett spor i isen, skriver NRK. Kort tid seinere fant brannvesenet en person i en isråk, skriver kanalen. Brannvesenet mener at han var aleine da ulykken intraff.

- Så leit, så leit

En av Oddekalvs støttespillere og nære venner, milliardær Trond Mohn, sier til Bergens Tidende at han tar nyheten med tungt hjerte.

- Så leit, så leit, sier Mohn til avisa.

- Han hadde alltid et hjerte for dem som trengte det og en forstand for miljøet og de store sammenhenger. Uredd sto han opp for sine meninger og alltid med full integritet, sier han.

- Mistet en tydelig stemme

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier det var en trist beskjed å få. Her under framleggingen av stortingsmeldingen «Klimaplan for 2021-2030» i forrige uke. Foto: Berit Roald / NTB
Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier det var en trist beskjed å få. Her under framleggingen av stortingsmeldingen «Klimaplan for 2021-2030» i forrige uke. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier til NTB at det var en trist beskjed å få.

- Oddekalv hadde et livslangt miljøengasjement. Han var en utradisjonell type som skapte mange kontroverser, men engasjementet for naturen var utrettelig, sier Rotevatn.

- Miljøbevegelsen har mistet en tydelig stemme, legger han til.

- En stor miljøhelt

Blant dem som hedrer Oddekalv i sosiale medier mandag kveld, er MDG-profil Tommy Reinås.

- Triste saker. En stor miljøhelt har gått bort, skriver han.

- Mine tanker går til Kurt sin familie, skriver Reinås på Facebook.

Ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen, sier til Bergensavisen at hun kommer til å savne ham.

- Det er med stor sorg jeg har mottatt budskapet om at Kurt er død. Mine tanker og kondolanser går til hans nærmeste. Kurt var en bauta i miljøkampen, han kjempet hardt for det han trodde på. Vi er mange som kommer til å savne Kurt, sier Persen til BA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer