PERMITTERT:- Jeg har blitt en altfor stor byrde og sikkerhetsrisiko for dem, sier Kurt Westergaard etter at han ble ufrivillig permittert fra Jyllands-Posten. Foto: EPA/PREBEN HUPFELD/SCANPIX
PERMITTERT:- Jeg har blitt en altfor stor byrde og sikkerhetsrisiko for dem, sier Kurt Westergaard etter at han ble ufrivillig permittert fra Jyllands-Posten. Foto: EPA/PREBEN HUPFELD/SCANPIXVis mer

Kurt Westergaard ufrivillig permittert fra Jyllands-Posten

- Det er en påtvunget ferie, men det ser ut som at jeg blir pensjonert, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den danske tegneren Kurt Westergaard har blitt permittert fra Jyllands-Posten på grunn av «sikkerhetshensyn», opplyser Westergaard selv til nyhetsbyrået AFP.

- Det er en påtvunget ferie, men det ser ut som at jeg blir pensjonert, sier Westergaard, og legger til at han fremdeles har et stort ønske om å fortsette.

Det var Westergaards tegning som startet det som i dag går under betegnelsen «Karikaturstriden» da Jyllands-Posten i september 2005 publiserte en av hans tegninger der profeten Muhammed har en turban formet som en bombe. Tegningen skapte voldelige protester i den muslimske verden.

Siden har han mottatt gjentatte drapstrusler. 1. januar i år gikk en 28 år gammel somalisk mann til angrep på Westergaard med øks.

- Det er beklagelig. Jeg har blitt en altfor stor byrde og sikkerhetsrisiko for dem, sier Westergaard, som ikke har jobbet for avisa siden sist november.

BRANT NORSKE FLAGG: Her protesterer muslimer i Lahore i Pakistan mot republiseringen av Kurt Westergaards tegninger i Magazinet. Foto: EPA/RAHAT DAR/SCANPIX
BRANT NORSKE FLAGG: Her protesterer muslimer i Lahore i Pakistan mot republiseringen av Kurt Westergaards tegninger i Magazinet. Foto: EPA/RAHAT DAR/SCANPIX Vis mer

- Ledelsen var bekymret etter arrestasjonene av to menn i Chicago i fjor. Mennene skal ha planlagt å utføre et angrep på Jyllands-Posten, sier han.

Westergaard sier at han har avtalt et møte med avisas sjefredaktør 1. juni for å avklare sitt videre engasjement i avisa.

- Jeg vet at det finnes kollegaer som er bekymret for sikkerheten. Det har jeg forståelse for, men jeg kan ikke gi etter for trusler. Jeg ble sendt på ferie, men jeg kan ikke være på ferie for alltid, sier Westergaard til den nederlandske avisa Volkskrant.

Han ønsker å fortsette å tegne, og sier han selv ønsker å bestemme når han vil slutte å jobbe.