Kuruke-bingo - et skikkelig møkkaspill!

RAKKESTAD/OSLO (Dagbladet): Stjerna er midtpunktet på låvebasaren i Rakkestad. 100 ruter på en plen. 100 bingospillere som har kjøpt hver sin rute. Stjerna legger endelig ei ruke i rute 95. Bingo!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For rakstingene i jordbrukskommunen Indre Østfold er kurukebingo verken eksotisk eller spesielt grensesprengende. Det har tvert imot vært et årlig høydepunkt under Østfolds største låvebasar på gården Skattebøl i Os siden 1988. Her møtes hundrevis av mennesker, med campingstoler, medbrakt mat og penger i pungen for å kjøpe lodd til inntekt for det lokale orienteringslaget, Skaukam.

Men høydepunktet er uten tvil kurukebingoen.

God og mett

I år var det ku nummer 133, også kjent som Stjerna, som skulle til pers. Med mye godt ftr innabords entret hun bingobrettet.

- Det er ikke hvert år kua gjør fra seg. Noen ganger har vi hatt to kuer utpå. Ett år ville ikke kua i det hele tatt, og vi var nødt til å trekke vinneren, sier Reidun Dahl til Dagbladet. Det er hun som eier kua og gården, sammen med mannen Øyvind.

På forhånd er det laget ruter av sagflis på plenen. En plakat på veggen viser tilsvarende ruter på bakken i nummerert rekkefølge. 100 mennesker har kjøpt hver sin rute for 25 kroner.

Så gjenstår det å se hvor lang tid det tar før kua gjør sitt fornødne. Stjerna er litt forvirra over alt oppstusset, men med kalven i umiddelbar nærhet roer hun seg ned. For sikkerhets skyld er både ku og kalv i bånd. Bonde og Øyvind Dahl er ikke spesielt interessert i å se Stjerna sette av gårde rett inn i menneskemengden og slippe ruka på feil sted.

Falsk alarm

Inntil bingobrettet står publikum og følger spent med, heier litt og håper at akkurat de har kjøpt vinnerruta.

Klokka 19.34 er Stjerna på plass på bingobrettet. Lokalavisa, Rakkestad Avis, beskriver hvordan kua lirer av seg noen forsiktige raut og begynner å vandre rundt.

Men så skjer det noe: «Klokka 19.37: Kua letter på halen. Alle venter i spenning på hva som skal skje. Det viser seg å være falsk alarm,» melder lokalavisa.

Nummer 133 fortsetter på sin vei. Plutselig stopper hun opp. Kurukebingospesialistene begynner å skjønne at noe er i gjære. Kua har tatt en avgjørelse. Stjerna letter på halen. Ruka faller ned i luke nummer 95. BINGO!

«Den er ikke stor, men det holder i massevis,» skriver Rakkestad Avis.

Kvinnen som hadde kjøpt vinnerruta er 500 kroner rikere.

MORO MED MØKK: Ku nummer 133, Stjerna, med kalv er hovedperson under kurukebingoen på gården Skattebøl i Rakkestad. Eivind Eriksen passer på at kalven holder seg ved mora, mens gårdeier Øyvind Dahl har kontroll på Stjerna og bingobrettet.