Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kushner under åpningen av ambassaden: - Når Trump lover noe, så holder han det

Den amerikanske ambassaden i Jerusalem er formelt åpnet.

SEREMONI: President Donald Trump deltok ikke på åpningsseremonien av USAs ambassade i Jerusalem den 14. mai, men hadde spilt inn en videobeskjed. Det er ventet at uro vil oppstå i forbindelse med den omstridte åpningen. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært voldsomme opptøyer i forbindelse med åpningen av USAs ambassade i Jerusalem. Minst 41 personer er drept på Gazastripen.

Inne på selve ambassaden gikk det naturlig nok ganske rolig for seg. Donald Trump er ikke selv til stede under åpningen, men han dukket opp på storskjerm og lovet å gjøre alt for å få i stand en fredsløsning.

- Trump holder det han lover

Trump har sendt blant annet datteren Ivanka og svigersønnen Jared Kushner for å representere USA under åpningen.

Sistnevnte talte også i ettermiddag under ambassadeåpningen.

- Når president Trump lover noe, så holder han det, sa Kushner, ifølge Jerusalem Post.

Kushner mener at USA ved å flytte ambassaden til Jerusalem viser at verden kan stole på dem, fordi de står sammen med sine venner og allierte.

- Vi står sammen med Israel fordi vi begge tror på frihet. Vi står sammen fordi vi begge tror på menneskerettigheter. Vi står sammen fordi begge mener at demokrati er verdt å forsvare. Og USA står sammen med Israel fordi vi vet at det er det rette å gjøre, sa Kushner, som fikk stående applaus da han nevnte Trumps avgjørelse om å gå ut av atomavtalen med Iran.

Samtidig pekte presidentens svigersønn og rådgiver på at USA ønsker å finne en fredelig løsning på Israel-Palestina-konflikten. Noe han tror er mulig, og noe han mener begge sidene vil tjene på.

- Vi tror det er mulig for folk på begge sider å tjene mer enn de gir, sånn at alle kan leve i fred, trygge fra fare, fri fra frykt og med muligheter til å følge sine drømmer, sa Kushner.

- Jerusalem må fortsatt være en by som bringer folk av forskjellig tro sammen.

På tross av den gode stemningen under åpningen, der Kushner ble omfavnet av Israels statsminister Benjamin Netanyahu etter sin tale, har det altså vært store protester på Gazastripen.

Helsemyndighetene i Palestina melder at minst 41 er drept av israelske skarpskyttere. I tillegg skal 1700 være skadd.

- De som framprovoserer vold er en del av problemet, sa Kushner.

I likhet med Kushner hyllet også USAs ambassadør David Friedman Donald Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Han fikk stående applaus bare han nevnte Trumps navn under sin åpningstale.

- Vi kan takke én mann for dagens historiske begivenhet, Trump, sa Friedman.

ÅRSAKEN: Lurer du på hvorfor det for mange er så problematisk at USA nå flytter ambassaden sin? Svaret får du her. Video: Ingrid Cogorno / CNN / NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Netanyahu roste Trump

Etter at de amerikanske representantene hadde holdt sine taler, var det Israels statsministers tur til å tale til de fremmøtte.

- For en strålende dag. Husk dette øyeblikket, sa Netanyahu, som overøste Donald Trump med lovord.

- President Trump. Ved å anerkjenne historien, så har du skapt historie. Vi er alle dypt rørt. Vi er alle ekstremt takknemlige.

Han takket Trump for hans mot, for at han holdt det han hadde lovet, og for at Trump har gjort båndet mellom Israel og USA sterkere.

Netanyahu la også til at han mener at dagens begivenheter er viktig for fredsarbeidet.

- Sannheten og freden henger sammen. En fred som bygges på løgner vil kræsjlande. Og sannheten er at Jerusalem alltid har vært, og alltid vil være, hovedstaden i den jødiske staten, sa Netanyahu.

Mens representatene fra USA og Israel talte på innsiden, var det protester på utsiden av den nyåpnede ambassaden. Ifølge Jerusalem Post ble 14 demonstranter pågrepet under demonstrasjonen.

Norge deltok ikke

Til sammen var rundt 30 land til stedet under mandagens ambassadeåpning, skriver NTB. Men Norge var ikke blant dem.

- I likhet med de fleste europeiske land fant Norge det ikke naturlig å delta, sier pressevakt Ane Lunde i Utenriksdepartementet til NTB.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har kritisert Trumps avgjørelse, og mener anerkjennelsen av Jerusalem som israelsk hovedstad og ambassadeåpningen i byen er et dårlig bidrag til fred i Midtøsten.

- Utestående spørsmål i konflikten mellom israelere og palestinere må løses gjennom forhandlinger. Dette gjelder ikke minst Jerusalems status, sa hun i desember.

FN slo i 1947 fast at Jerusalem skulle være under internasjonal kontroll, men planen ble aldri satt ut i livet. Israel tok kontroll over Vest-Jerusalem under krigen i 1948, og erobret den østlige delen av byen fra Jordan under krigen i 1967.

Et samlet verdenssamfunn, også USA, har opp gjennom åra gjentatte ganger slått fast at Israels okkupasjon er ulovlig

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media