Kusk-bevis kan være to måneder gammelt

Fotoet som skal bevise at en utenlandsk ubåt kolliderte med ubåten «Kursk», er trolig tatt en gang mellom juni 1999 og oktober i år, mener Forsvarets overkommando.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fotoet viser en amerikansk ubåt ved kai ved marinebasen Haakonsvern. Russerne hevder at fotografiet viser den amerikanske ubåten «Memphis» og at bildet beviser at ubåten «Kursk« ble senket av «Memphis», som skal ha ankommet Haakonsvern med skader i baugen like etter «Kursk»-havariet i Barentshavet den 12. august i år.

Forsvarets overkommando (FO) slo først fast at det dreier seg om et gammelt bilde. Men etter en nærmere studie av bildet kom FO onsdag til at bildet trolig er tatt en gang i perioden mellom juni 1999 og oktober 2000. I denne perioden anløp reaktordrevne amerikanske ubåter Haakonsvern sju ganger.

- Den utgaven av satellittfotografiet vi har hatt tilgang til, er av så dårlig kvalitet at det ikke er mulig for oss å skjelne viktige detaljer som trengs for å kunne tidfeste eksakt når bildet ble tatt. Det er heller ikke mulig å se om det er et bilde av «Memphis», sier brigadér Kjell Grandhagen i FO til NTB.

(NTB)