Kusma-epidemi rammer studenter i Trondheim, Oslo og på Vestlandet

- Dette er veldig uvanlig, sier Folkehelseinstituttet.

STARTET HER: Bildet viser hovedbygget ved NTNU i Trondheim, universitetet hvor FHI mener kusma-utbruddet startet. Foto: © Erlend Haarberg / NN / Samfoto.
STARTET HER: Bildet viser hovedbygget ved NTNU i Trondheim, universitetet hvor FHI mener kusma-utbruddet startet. Foto: © Erlend Haarberg / NN / Samfoto.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Så langt er rundt 70 - 80 personer enten syke eller mistenkt smittet av sykdommen kusma, etter at den sjeldne lidelsen dukket opp i studentmiljøet ved NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag i Trondheim tidligere i høst.

Sprer seg Tidligere har det vært kjent at utbruddet også har smittet en jusstudent i Oslo. Nå opplyser Folkehelseinstituttet at de har fått melding om flere tilfeller både i Oslo og på Vestlandet.

- Som forventet har vi fått meldt om tilfeller både i nabokommuner til Trondheim, et par tilfeller på Vestlandet, og en del tilfeller blant studenter tilknyttet Universitetet i Oslo, sier avdelingsdirektør Karin Rønning i Folkehelseinstituttet (FHI) til Dagbladet.

Hovedtyngden - omtrent 70 av de syke - skal imidlertid være tilknyttet studentmiljøet i Trondheim. Felles for flere av de smittede i resten av landet, er at de har vært i nærkontakt med smittede fra Trøndelag.

Uvanlig De aller fleste nordmenn er vaksinert mot sykdommen gjennom den såkalte MMR-vaksinen, som gis til femten måneder gamle barn og 6.klassinger i Norge gjennom barnevaksinasjonsprogrammet.

Likevel er flere personer som har vært fullvaksinert eller delvis vaksinert mot sykdommen nå smittet.

- Dette er ganske uvanlig. Det er veldig sjelden at vi ser mer enn fem-seks tilfeller i et utbrudd. Så stopper det ofte opp fordi immuniteten i befolkningen er såpass god, sier Rønning, som sier FHI etterforsker utbruddet.

Ikke overrasket FHI ble varslet om utbruddet i Trondheim tidligere i høst, og er ikke overrasket over at det sprer seg til andre deler av landet. Det går nemlig ofte en 10-18 dager fra en person blir smittet av sykdommen til de blir syke. Så tar det ytterligere sju dager før de første symptomene dukker opp i form av opphovnede kjertler under kjevebeinet og foran ørene. Etter det vil være smittsomme i en ukes tid.

Sykdommen rammer primært folk som har respondert dårlig på MMR-vaksinen eller som ikke i det heletatt har tatt den, og slår ikke ut på med symptomer på alle som blir smittet. Det betyr at flere personer kan være smittebærere uten at de merker det.

Slik blir de «mellomverter» som kan smitte andre mennesker uten at de selv er klar over det, ifølge Rønning.  

- Det er vanskelig å ha oversikt over hvor stort utbruddet er. Det kommer stadig noen nye dryppende til, og vi vet ikke hvor mange som er smittet som ikke har symptomer, sier hun.

Lagt inn på sykehus Både i Trondheim og i Oslo er det blitt satt inn tiltak for å få utbruddet under kontroll fra studenthelsetjenesten i Oslo i samarbeid med kommunen og smittevernlegen i Trondheim kommune, ved at folk som har vært i kontakt med smittede har fått tilbud om ny vaksinasjon hvis de ikke er fullvaksinert fra før av.

Rønning kan ikke utelukke at sykdommen vil fortsette å spre seg også i andre deler av landet i tiden som kommer.

«Denne type utbrudd går gjerne i "ringer".  Noen nærkontakter blir smittet av det første tilfellet, deretter smittes andre av disse igjen. Vaksinering er viktig for å bryte disse smitteringene» opplyser Folkehelseinstituttet på sine nettsider. 

Spredte tilfeller Siden MMR-vaksinene ble innført i Norge, er sykdommen blitt så godt som utryddet. Hvert år dukker det imidlertid opp mellom 10 og 40 spredte tilfeller i Norge.

Høstens utbrudd er helt utenom det vanlige. Folkehelseinstituttet sier de har registrert flere forskjellige typer kusma-virus og tror de forskjellige virustypene har kommet til Norge via ikke-vaksinerte utvekslingsstudenter i Trondheim.

Flere av de smittede har ifølge Rønning blitt så syke at de har blitt lagt inn på sykehus på grunn av smerter eller dårlig allmenntilstand. Sykdommen kan i noen tilfeller få alvorlige konsekvenser for de smittede. En konsekvens er i noen få tilfeller sterilitet blant gutter. En annen «bivirkning» av viruset kan en svært sjelden gang være hjernehinnebetennelse.

SPRER SEG: Karin Rønning, avdelingsdirektør ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet (FHI) sier det ikke kan utelukkes at det vil dukke opp flere tilfeller av sykdommen.
SPRER SEG: Karin Rønning, avdelingsdirektør ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet (FHI) sier det ikke kan utelukkes at det vil dukke opp flere tilfeller av sykdommen. Vis mer