Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kusma påvist hos student i Oslo

Universitetet tilbyr gratis vaksinering i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er påvist kusma hos en student ved det Juridiske Fakultet ved Universitetet i Oslo, melder Studentskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) på sine nettsider.

SiO Helse tilbyr gratis vaksinering lørdag klokka 10-13, heter det videre.

- Vi anbefaler MMR-vaksine hvis du ikke er vaksinert eller bare har fått en dose MMR-vaksine. Hvis du har hatt kusmainfeksjon er du som regel beskyttet, skriver SiO.

Personer som har oppholdt seg på lesesal eller kantinen i Midtbygningen på Juridisk Fakultet de to siste ukene eller på Domus Nova denne uken kan være eksponert for mulig smitte, ifølge SiO.

Avdelingsdirektør Karin Rønning på Folkehelseinstituttet understreker overfor Dagbladet at man per nå ikke vet sikkert at studenten er smittet av kusma, men at det utfra symptomer er en klinisk mistanke om det.

- Det er tatt prøver av studenten i dag, og disse har vi ennå ikke fått svar på, sier hun.

Studenten har imidlertid vært i kontakt med studenter i Trondheim de siste tre ukene, som er smittet av kusma, og FHI utelukker derfor ikke at hun kan ha blitt smittet av disse studentene på NTNU.

- Normalt er uansett ikke kusma veldig alvorlig når det rammer voksne mennesker. Det kan gi testikkelbetennelse hos menn, og unge gutter kan bli sterile, men utover det er det sjeldent at kusma gir alvorlig sykdom. Noen trenger innleggelse som følge av smerter og andre kan få hovne spyttkjertler og plager med det, sier Rønning.

- Bør de som ikke tidligere har vaksinert seg benytte seg av SiOs tilbud om gratis vaksine i morgen?

- Ja, de som ikke har fått MMR-vaksine bør absolutt benytte anledningen, slik at de er beskyttet. MMR-vaksinen beskytter mot både kusma, meslinger og røde hunder, og særlig meslinger kan gi alvorlig sykdom, sier avdelingsdirektøren

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!