ALVORLIG: St. Olavs Hospital i Trondheim har bedt sine ansatte være spesielt på utkikk etter kusma-symptomer. Den sjeldne virusinfeksjonen har dukket opp i Trondheim denne høsten. På bildet er sykehuset.  Foto: Ole Morten Melgård
ALVORLIG: St. Olavs Hospital i Trondheim har bedt sine ansatte være spesielt på utkikk etter kusma-symptomer. Den sjeldne virusinfeksjonen har dukket opp i Trondheim denne høsten. På bildet er sykehuset. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

Kusmautbruddet i Trondheim vokser

19 personer bekreftet smittet så langt, og kommunen frykter at tallet stiger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Helt i slutten av september, varslet Trondheim kommune om at flere personer var smittet av kusma i byen. Siden da har antallet smittede bare økt.

Siden tirsdag denne uken har antallet syke økt fra femten til nitten - og kommuneoverlege Eli Sagvik tør ikke å spå hvor stort omfanget av viruset er.

- Vi har nå 19 som er bekreftet smittet. I tillegg er tallet vi mistenker er smittet økt fra 20 til 24, sier kommuneoverlegen til Adressa, som først omtalte saken.

Alle de smittede er tilknyttet miljøer ved NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag (HIST) - noe som gjør at kommuneoverlegen er redd for at utbruddet kan vokse ytterligere.

- Dette er en gruppe som har tett kontakt og er i et stort miljø. Derfor er det forventet at tallet vil stige, sier hun til Adressa.

Det er også blitt kjent at en av de smittede har jobbet i barnehage, noe som gjør at kommunen har bedt alle som har vært i befatning med personen om å vaksinere seg mot sykdommen hvis de ikke har hatt sykdommen før.

Ansatte ved St.Olavs Hospital har også blitt bedt om å være spesielt på utkikk etter symptomer på den sjeldne virusinfeksjonen.

Kusma er en betennelse i spyttkjertler forårsaket av kusmavirus. Oftest er det ørespyttkjertelen som er angrepet, men også andre spyttkjertler, bukspyttkjertelen og testiklene kan være betente. Etter at kusma-vaksine er blitt innført i barnevaksinasjonsprogrammet er kusma blitt en uvanlig tilstand, men spredte utbrudd finnes fortsatt.

I noen tilfeller har kusma - hvis den har angrepet testiklene - ført til at menn blir sterile. For kusma-rammede som får hjernehinnebetennelse som følge av sykdommen, kan man også risikere å bli døv eller miste livet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer