- Kutt alle kontanter

Løsningen på å fjerne svart økonomi, mener professor.

 HISTORIE?   Professor vil fjerne alle kontanter.  Illustrasjonsfoto: GORM KALLESTAD, SCANPIX.
HISTORIE? Professor vil fjerne alle kontanter. Illustrasjonsfoto: GORM KALLESTAD, SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er på tide at Norge kvitter seg med kontantene. Kortbruk er bedre, mener informatikkprofessor Kai A. Olsen.

Olsen underviser ved Universitetet i Bergen og Høgskolen i Molde.

Han mener det ikke finnes noen grunn til at vi skal holde liv i svart økonomi og tilrettelegge for kriminelle ved å tviholde på eldgammel betalingstradisjoner.

- Ingen av oss har lenger behov for kontanter. Norge er overmodent for å kvitte seg med kontantene. På den måten blir vi kvitt svart økonomi, og det blir mye vanskeligere å være kriminell, sier Olsen til Stavanger Aftenblad.


- Gebyr på kontantuttak

Han mener Norge er et foregangsland når det gjelder bruk av betalingskort, og at myndighetene derfor like gjerne kan ta skrittet helt ut og dempe eller avskaffe bruken av kontanter fullstendig. Å kutte ut sedler gradvis og innføre høye gebyrer på store kontantuttak vil være gode bidrag til å øke kortbruken, tror han.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) mener det er viktig å begrense bruken av kontanter. Hun utelukker ikke at de største sedlene kan forsvinne.

- Det er viktig å begrense bruken av kontanter for å hindre svart økonomi. Heldigvis er flere og flere komfortable med å bruke kort og nettbank, sier finansministeren.


- Forbud uaktuelt

Hun har imidlertid ikke tro på totalforbud mot kontanter.

- Det er uaktuelt å forby kontanter. Det er fremdeles mange, kanskje særlig eldre mennesker, som opplever kort som fremmed og utrygt, sier hun.

Finansdepartementet har tidligere bedt Kredittilsynet om å vurdere om tusenlappen fortsatt bør beholdes. Når vurderingen er klar, vil den bli sendt til Norges Bank, som skal avgjøre saken. (NTB).