- Kutt i formueskatten ikke nødvendigvis en gavepakke

BI-professor Ole Gjems-Onstad sier at det kommer an på hva formuen består av.

SKATT: BI-professor Ole Gjems-Onstad sier at endringene i formueskatten ikke nødvendigvis er en gavepakke. Foto: Are Haram / Finansavisen
SKATT: BI-professor Ole Gjems-Onstad sier at endringene i formueskatten ikke nødvendigvis er en gavepakke. Foto: Are Haram / FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): De femti rikeste på Kapitals 400-liste betalte i fjor 973 millioner kroner i skatt. I 2012 betalte de 943 millioner kroner i skatt, viser en oversikt i Finansavisen i dag.

Selv om lettelsen i formueskatte kan se ut som en gedigen gavepakke til landets rikeste, understreker BI-professor Ole Gjems-Onstad at bildet ikke nødvendigvis er så enkelt.

- Det at den generelle formuesskattesatsen blir redusert med 25 prosent er én ting, men hvordan det slår ut kommer an på hva slags formue du har. Hvis du har formue i fast eiendom så blir nok skatteletten utjevnet av at eiendom settes opp i verdsettelse, slår skatteeksperten fast, sier han til avisen, og legger til at de som har formuen sin i finansaktiva vil få en lettelse.

Treffer ikke riktig Ut fra oversikten kan det se ut som om investorene i stor grad må tappe selskapene sine for kontanter for å dekke formuesskatten, med inntekter som knapt overgår skattekostnaden.

- Det er jo ett av argumentene mot formuesskatten, at den ikke treffer kontantstrømmer. Du blir tvunget til enten å ta ut utbytter fra selskapet, eller å selge deg ned. Det er en grunn til at andre land ikke har den skatten, sier Gjems-Onstad til Finansavisen.

Men at investorene kun tar ut penger til å dekke formuesskatten er vanskelig å bedømme med tallene fra ligningsmyndighetene.

Villedende fradrag - Det som er litt villedende er at skjermingsfradraget, som er en fradragspost før skattepliktig inntekt, vil være en vesentlig del av inntektene til de rikeste investorene. Selskapsutbytte blir ikke skattepliktig før det overstiger risikofri avkastning.

For små investorer er det snakk om småpenger, men for de aller rikeste kan det bli store summer.

- For de rike gir det et bidrag til å dekke formuesskatten, og for enkelte kan det faktisk matche hele formuesskatten, sier Gjems-Onstad til avisen.

Les også: Disse rikingene hadde null i inntekt i 2013, men betalte 430 millioner kroner i skatt.

Flere nyheter
Hermanrud og Sissener: Kjøp aksjer nå
DNB Markets kaster ut to aksjer
Meglergigant: - Selg Fredriksen-aksje