Kutt i hele Helse-Norge

Oppsigelser og mindre pasientbehandling. Neste år blir økonomisk tøft for hele Helse-Norge. Helseforetakene må kutte minst 500 millioner kroner hver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ved nyttår fyller sykehusreformen ett år. Underskudd fra i år, et dyrt lønnsoppgjør, økte pensjonsutgifter og effektene av statsbudsjettet gjør andre leveår trangt for de nye sykehuseierne.

- Vi står foran tiltak som også vil ramme pasientbehandlingen. Vi kan heller ikke se bort fra oppsigelser. Alle sykehusene må bli mer effektive på alt, sier informasjonssjef Kristian Fanghol i Helse Nord.

Driften krympes med 500 millioner kroner, kuttet tas over to år. Det betyr 13 prosent av nettobudsjettet på vel 3,5 milliarder kroner. Verst stilt er Hålogalands sykehus og Helse Finnmark, som i dag har dyrest drift.

Millionbeløp

- Vi ta inn 700- 800 millioner kroner neste år. Det betyr kutt på 4- 6 prosent de to neste åra. Det kan dreie seg om mer, vi har ikke full oversikt ennå, sier administrerende direktør Herolf Nilssen i Helse Vest.

- Tallene er så store at vi trolig ikke klarer å skjerme pasientene, det kan også bli oppsigelser. Men fortrinnsvis prøver vi andre kutt, sier Nilssen.

Helse Øst er midt i en omorganiseringsprosess. Når ny drakt er klar på ettårsdagen, venter også sparekniven. Overfor styret i Helse Øst foreslår administrerende direktør Tor Berge et utgiftskutt på tre prosent i alle helseforetakene de neste to åra. I tall betyr det en innsparing på 500 millioner kroner neste år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer