Kutt i hele Helse-Norge

Oppsigelser og mindre pasientbehandling. Neste år blir økonomisk tøft for hele Helse-Norge. Helseforetakene må kutte minst 500 millioner kroner hver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved nyttår fyller sykehusreformen ett år. Underskudd fra i år, et dyrt lønnsoppgjør, økte pensjonsutgifter og effektene av statsbudsjettet gjør andre leveår trangt for de nye sykehuseierne.

- Vi står foran tiltak som også vil ramme pasientbehandlingen. Vi kan heller ikke se bort fra oppsigelser. Alle sykehusene må bli mer effektive på alt, sier informasjonssjef Kristian Fanghol i Helse Nord.

Driften krympes med 500 millioner kroner, kuttet tas over to år. Det betyr 13 prosent av nettobudsjettet på vel 3,5 milliarder kroner. Verst stilt er Hålogalands sykehus og Helse Finnmark, som i dag har dyrest drift.

Millionbeløp

- Vi ta inn 700- 800 millioner kroner neste år. Det betyr kutt på 4- 6 prosent de to neste åra. Det kan dreie seg om mer, vi har ikke full oversikt ennå, sier administrerende direktør Herolf Nilssen i Helse Vest.

- Tallene er så store at vi trolig ikke klarer å skjerme pasientene, det kan også bli oppsigelser. Men fortrinnsvis prøver vi andre kutt, sier Nilssen.

Helse Øst er midt i en omorganiseringsprosess. Når ny drakt er klar på ettårsdagen, venter også sparekniven. Overfor styret i Helse Øst foreslår administrerende direktør Tor Berge et utgiftskutt på tre prosent i alle helseforetakene de neste to åra. I tall betyr det en innsparing på 500 millioner kroner neste år.

- Vi har neste år et effektiviseringsgap på mellom 5 og 6 prosent, og har ikke penger til dagens drift slik den er nå, sier Berge.

Sparer med IT

Berge sier at noen sykehus kan komme til å måtte spare inn mer enn tre prosent. Han håper at pasientene ikke skal berøres.

- Jeg skulle ønske sykehusreformen ble gjennomført med romsligere økonomi enn dette.

Statsbudsjettet åpner for mer statlig lån, men de pengene skal også betales tilbake med renter, sier administrerende direktør Paul Hellandsvik i Helse Midt-Norge.

Her mangler 400- 500 millioner kroner neste år, og en rekke innsparinger er på blokka. 100 millioner kroner skal spares på mer IT-bruk og 200 millioner kroner på nye innkjøpsordninger.

I dag behandler Helse Sør sin økonomi, og administrerende direktør Steinar Stokke vil først gi kommentarer etter styremøtet.